Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει τον Αύγουστο στην Γλασκώβη και τους Μεσογειακούς αγώνες στοχεύει η πρωταθλήτρια της κολύμβησης Νόρα Δράκου. Η Ελληνίδα αθλήτρια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, ασχολείται με την κολύμβηση από την ηλικία των τριών ετών. Από τα 15 της ασχολείται επαγγελματικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έχοντας πάρει μέρος σε τέσσερα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 4 παγκόσμια πρωταθλήματα και δύο Ολυμπιάδες (Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016). Τα τελευταία δύο χρονιά ανήκει στην ομάδα του Παναθηναϊκού και μοιράζει το χρόνο της και τις προπονήσεις της ανάμεσα σε Αθήνα και Πάτρα, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών. Η Νόρα Δράκου μίλησε στο protothema.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, αλλά και για τα όνειρά της για το μέλλον.

Πόσο δύσκολη ήταν η πορεία σας μέχρι εδώ που έχετε φτάσει τώρα;


Δύσκολη δεν θέλω να την χαρακτηρίσω. Απαιτητική και με εμπόδια σίγουρα. Επειδή είμαι από επαρχιακή πόλη, από την Πάτρα συγκεκριμένα, αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω πολλά προβλήματα με την πισίνα και τις εγκαταστάσεις. Υπήρξαν και κάποια προβλήματα τραυματισμού, αναγκάστηκα να μπω στο χειρουργείο για ένα πρόβλημα που είχα στον ώμο μου που με κράτησε αρκετά πίσω αλλά ποιος αθλητής δεν υποφέρει από προβλήματα; Άλλωστε τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι αυτές  που κάνουν τις καλές μέρες ακόμα καλύτερες.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Φέτος ο μεγάλος μου στόχος είναι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει τον Αύγουστο στην Γλασκώβη και  μετέπειτα οι Μεσογειακοί αγώνες. Σίγουρα μια ωραία και γεμάτη χρονιά.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν οι σπουδές σας στο Τμήμα Φιλολογίας Πατρών με τον πρωταθλητισμό;

Αρκετά δύσκολο θα έλεγα. Δυστυχώς στην Ελλάδα το να σπουδάζεις και να κάνεις υψηλό πρωταθλητισμό είναι κάτι δύσκολο και απαιτητικό. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους αθλητές δεν υπάρχει βοήθεια στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ να τελειώσουν μια σχολή ή ακόμα και να μην την τελειώνουν ποτέ. Ευελπιστώ ότι όπως έχω οργανώσει το πρόγραμμα, θα τελειώσω σύντομα καθώς είναι κάτι με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον.

Ποια θεωρείται την κορυφαία σας στιγμή μέχρι σήμερα; Τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Ρίο;

Σίγουρα η συμμετοχή μου και  στις δύο ολυμπιάδες (Ρίο 2016 και Λονδίνο 2012) είναι οι σημαντικότερες στιγμές μου και στιγμές που ονειρευόμουν από τότε που ήμουν παιδί. Όμως πολύ ξεχωριστή στιγμή θα χαρακτήριζα και την 8η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν καθώς ήρθε μετά από μια αποχή ενός  χρόνου από τις πισίνες λόγω χειρουργείου στον ώμο. Ήρθε μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο με πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις οπότε δεν μπορώ να μην την ξεχωρίσω.


Ποιο είναι το πλάνο σας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο;

Υπάρχουν τρεις μεγάλες διοργανώσεις μέχρι το Τόκιο (Πανευρωπαϊκό 2018, παγκόσμιο 2019,  πανευρωπαϊκό 2020). Προέχει να παραμένω υγιής, κάθε χρόνο να γίνομαι όλο και πιο ανταγωνιστική, να βελτιώνω πράγματα στην τεχνική μου και στο νοητικό  μου κομμάτι και βήμα βήμα να φτάνω όλο και πιο κοντά στο μεγάλο στόχο που είναι το Τόκιο. Θα γίνουν πολλά κοινά καμπ προετοιμασίας, πολλοί αγώνες στο εξωτερικό με υψηλό ανταγωνισμό και πολύ προπόνηση εντός και εκτός πισίνας.

Ποια ηλικία είναι η ιδανική για να ξεκινήσει ένα παιδί κολύμβηση; Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα;

Η κολύμβηση είναι το μοναδικό άθλημα που μπορείς να το κάνεις  από 6  μηνών μέχρι 100 χρονών. Η επαφή με το νερό λειτουργεί πολύ ευεργετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου, δεν έχει προστριβές οπότε έχει λιγότερους τραυματισμούς και γυμνάζει όλο το σώμα. Οπότε αν ένα παιδί ξεκινούσε τώρα ένα άθλημα αναμφίβολα θα έπρεπε να ξεκινήσει κολύμβηση.

Έχετε στερηθεί πράγματα λόγω της κολύμβησης; Τι σας έχει λείψει περισσότερο;

Σίγουρα έχω στερηθεί κάποια πράγματα αλλά είναι αυτό το μικρό κόστος που πρέπει να πληρώσει κάποιος όταν δίνεται ολοκληρωτικά σε κάποιο στόχο. Αυτό που μου λείπει τις περισσότερες φορές είναι οι φίλοι μου και το ότι δεν έχω όσο χρόνο θέλω να τους δω.


Είναι διαφορετικά τα πράγματα για τους αθλητές από άλλες χώρες; Είναι πιο εύκολη η δική τους πορεία;

Σίγουρα. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ακόμα πίσω τόσο σε συνθήκες όσο και σε προγραμματισμό υψηλού πρωταθλητισμού. Στο εξωτερικό υπάρχει μια γενικότερη στήριξη από το κράτος  σε ελίτ αθλητές, ένας γενικότερος προγραμματισμός  και ένα πλάνο τετραετίας  με στόχο να πάνε όσο περισσότεροι αθλητές στους ολυμπιακούς αγώνες  και να φέρουν όσο το δυνατόν καλυτέρα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα οι αθλητές στηρίζονται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες που προετοιμάζονται  ποικίλουν και δεν είναι πάντα οι καλύτερες  και το μέλλον τους  μετά την κολύμβηση είναι στον αέρα καθώς πάρα πολλά προνόμια στην Ελλάδα έχουν καταργηθεί.

Η Πολιτεία έχει σταθεί δίπλα σας; Ποιοι είναι οι πραγματικοί αρωγοί ενός αθλητή σε τέτοιο επίπεδο;

Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποια στήριξη από την πολιτεία. Στην εποχή μας οι αθλητές στηρίζονται μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα του κ. Καπράλου («υιοθετήστε έναν αθλητή/ από την οικογένεια τους  και από τις ομοσπονδίες τους»).