Το γκρέμισμα των δύο διατηρητέων σπιτιών στην οδό Γερμανού που είχαν μισο-καταρρεύσει από τον χρόνο και την εγκατάλειψη, φαίνεται ότι οδήγησε σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που πλέον θα ερευνήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η κατεδάφιση στο ένα από τα δύο διατηρητέα, έφερε στο φως μία μικρή κρύπτη που, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των ειδικών, οδηγεί σε μία στοά 15 περίπου μέτρων και αποτελεί ένα τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς.

Σημειώνουμε ότι οι έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να φέρει στο φως την ρωμαϊκή αγορά που υπήρχε γύρω από το αρχαίο ωδείο, δεν έχουν ολοκληρωθεί και πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς.

Πάντως, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει στα χέρια της τα σχέδια της αρχαίας αγοράς που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες ξεκινούσε από την Γερμανού και έφτανε έως το ρωμαϊκό υδραγωγείο και το ρωμαϊκό ιπποδρόμιο.

Το νέο εύρημα θα ερευνηθεί από τους επιστήμονες και έρχεται για να επιβεβαιώσει ότι το κάθε τμήμα της αρχαίας αγοράς είναι θαμμένο στα σπίτια της ευρύτερης περιοχής κάτω από τα οποία βρίσκονται σημαντικά ευρήματα.


Οι κατεδαφίσεις των δύο κτιρίων στην Γερμανού που ήταν έτοιμα να πέσουν βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πεζών έγιναν στην συμβολή της οδού με την Ρούφου.

Τα κτίρια αυτά κάλυπταν ένα ολόκληρο τετράγωνο σχεδόν.

Σύμφωνα ανθρώπους που περνούν συχνά από τον συγκεκριμένο δρόμο, δεν είναι τα μοναδικά κτίρια που εξαιτίας του χρόνου και της φθοράς είναι επικίνδυνα.

Στην οδό Γερμανού υπάρχουν και άλλα νεοκλασικά που αν δεν θεωρούνται ετοιμόρροπα, ωστόσο χρήζουν άμεσης επέμβασης για την συντήρηση τους.

Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τα χρήματα για να επέμβουν, ενώ το χρήμα που έδινε κάποτε η πολιτεία για τα διατηρητέα και τα νεοκλασικά έχει κοπεί προ πολλού.

Δείτε τις φωτογραφίες του patrasevents.gr από την κατεδάφιση.