Σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά το προσωπικό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης στην Πάτρα. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων η στάση της πολιτείας έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις οικογένειες των παιδιών ΑμεΑ.

Δεν είχαν φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και τώρα τους πήραν τους οδηγούς!Διαλύουν τις οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρία.

Τις 5-6 ώρες που τα παιδιά πήγαιναν για απασχόληση-θεραπεία-αποκατάσταση και η οικογένεια είχε ελεύθερο χρόνο να ξεκουραστεί από την δουλειά ή να κάνει κάτι άλλο σαν ζευγάρι εκτός από το να φυλάει το παιδί 24 ώρες/24ωρο το κράτος τις καταργεί δίνοντας μεταθέση στους οδηγούς που τα μεταφέρουν.

Αφορά την ιστορία και τα προβλήματα μιας δημόσιας υπηρεσίας, του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), πρώην εθνικό ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων, και το παράρτημα του στην Πάτρα.

Το 2014 το ΚΕΦΙΑΠ διέθετε καθημερνά 2 οδηγούς και δύο λεωφορεία κατάλληλα για την μεταφορά των παιδιών ΑΜΕΑ που έμεναν στην Πάτρα και τις γύρο περιοχές. Από το 2014 όμως, εν μέσο τις κρίσης, οι οδηγοί του κέντρου μετατέθηκαν στο ΕΚΑΒ το οποίο μέχρι σήμερα διαθέτει στο ΚΕΦΙΑΠ έναν οδηγό,δύο φορές την εβδομάδα, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει με το ένα λεωφορείο μέχρι 17 παιδιά που ζούνε μέσα στην Πάτρα την στιγμή που στην Αχαΐα έχουμε περίπου 30,000 ανθρώπους με αναπηρία.

Αποστολή του ΚΕΦΙΑΠ είναι η φυσική, κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των αναπήρων και περιλαμβάνει κάθε μορφή αναπηρίας παρόλα αυτά η τελευταία πρόσληψη προσωπικού για το κέντρο έγινε το 1996 όπου το κέντρο έφτασε να έχει προσωπικό 25 ατόμων. Από τότε όμως μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι του κέντρου δεν αντικαθίστανται κατά την συνταξιοδότηση τους με αποτέλεσμα σήμερα να στελεχώνεται μόνο από 5 υπαλλήλους, οι οποίοι τα κάνουν όλα! 

Η κατάσταση αυτή παραμένει ως σήμερα και σε συνδυασμό με την κρίση έχει οδηγήσει τους ανάπηρους νεαρής ηλικίας καθώς και τις οικογένειες των παιδιών ΑΜΕΑ σε απόγνωση καθώς έχουν χάσει κάθε προοπτική αξιοπρεπούς διαβίωσης. Θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση την δύσκολη αυτή στιγμή της εθνικής κρίσης να δίνει έμφαση στις ανθρωπιστικές αξίες και να δώσει αυξημένη βαρύτητα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο οι ευπαθείς ομάδες αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής!!