Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα, διοργανώνει διάλεξη, με θέμα

«Η επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη και η σχέση τουμε τη Γαλλία» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, και ώρα 7.00 μ.μ . .

 Ομιλητής, ο Γιώργος Στασινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Στο χώρο εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου (Φιλοποίμενος 54, Πάτρα) ο ομιλητής θα φωτίσει σημαντικές πτυχές από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του με τίτλο «Καζαντζάκης - Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Το Δόντι» και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έτους Καζαντζάκη που γιορτάζεται φέτος με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Γιώργος Στασινάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941 και φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. Σπούδασε στο Μπορντό της Γαλλίας Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Έχει λάβει έως σήμερα τρεις σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης (2007) του Δήμου »Νίκος Καζαντζάκης». Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ενώ κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης LeRegardcretois και του ενημερωτικού δελτίου Synthesis, που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει ταξιδέψει με δικά του έξοδα σε ενενήντα έξι χώρες για τη διάδοση του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο.