Η ηλικία σίγουρα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία… Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην 90χρονη Anežka (Agnes) Kašpárková που ζει στο χωριό Louka της Τσεχίας και δεν σταματά στιγμή να δημιουργεί, και μάλιστα όχι σε συμβατικούς καμβάδες… Τι σημαίνει αυτό; Η ηλικιωμένη ζωγραφίζει το χωριό της με σκοπό να κάνει, όπως λέει, γοητευτική τη γενέτειρά της.

Έτσι κάθε άνοιξη και καλοκαίρι παίρνει πινέλα και μπογιές και ζωγραφίζει παράθυρα και τοίχους, καμπαναριά και αυλές. Η Anežka είναι πρώην αγρότισσα και απέκτησε αγάπη για τη ζωγραφική από μια άλλη κάτοικο του χωριού που έκανε το ίδιο πράγμα για πολλά χρόνια. Χρησιμοποιώντας ζωντανό μπλε χρώμα και ένα μικρό πινέλο, δημιουργεί περίπλοκα φυτικά μοτίβα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή τέχνη της Μοραβίας.

Παρά τη δημοφιλία που έχει αποκτήσει και την αναγνώριση από το χωριό και τη γύρω περιοχή, εκείνη λέει ότι το κάνει όλο αυτό αποκλειστικά για ευχαρίστηση. «Είμαι καλλιτέχνις», δήλωσε στα τσεχικά ΜΜΕ, «απλώς το απολαμβάνω και θέλω να κάνω τον τόπο μου πιο όμορφο».