Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από το Δήμο Πατρέων, για την 73ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 5 και σήμερα Παρασκευή 6 Οκτώβρη, ιστορικοί περίπατοι.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Σαραβαλίου, του 12ου Λυκείου και του Λυκείου Παραλίας, που συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους, ξεναγήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, Μαίρη Νικολάου και Πέτρο Βάη και συνοδεύονταν από τα στελέχη της Δημοτικής αρχής, Διονύση Πλέσσα, Βασίλη Θωμόπουλο και Νίκο Χρυσοβιτσιάνο.

Η διαδρομή περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τα εξής ιστορικά σημεία της πόλης:

Το σχολικό συγκρότημα της Δροσιάς, όπου μετά το μπλόκο των Προσφυγικών, στις 27/10/1943, μεταφέρθηκαν εκεί οι συλληφθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Την πλατεία Ελευθερίας όπου έγινε αναφορά στα γεγονότα του μπλόκου των Προσφυγικών.

Τα Ψηλά Αλώνια στο μνημείο για τους απαγχονισθέντες αγωνιστές στις 9 Μάη 1944.

Το Δημαρχείο όπου στις 4 Οκτώβρη του 1944 ο καταργηθείς από τους ναζί Δήμαρχος, Βασίλης Ρούφος, στέλεχος του ΕΑΜ, με την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ, κατέβασε τη σβάστικα και ύψωσε την ελληνική σημαία στο κεντρικό μπαλκόνι του Δημαρχείου.

Το κτήμα Μουρτζούχου, που ήταν τόπος εκτελέσεων.

Τον Παντοκράτορα και το Αρχαίο Ωδείο. Στην περιοχή του Παντοκράτορα εκδηλώθηκε η νικηφόρα επίθεση των ΕΛΑΣιτών κατά των γερμανών, στις 3 Οκτώβρη του 1944, όπου είχαν οχυρωθεί στο κάστρο, αναγκάζοντάς τους σε υποχώρηση προς το λιμάνι για να εγκαταλείψουν την πόλη ενώ εκεί βρίσκονταν επίσης ΕΛΑΣίτες για να μην προλάβουν να ανατινάξουν φεύγοντας το λιμάνι της Πάτρας όπως είχαν στα σχέδιά τους.

Το Λαϊκό Θεατράκι επί της Γερμανού και Ηλείας, όπου σκοτώθηκε ο Λοχίας του ΕΛΑΣ, Γιώργος Ράμμος.