Μέσα στο 2018 ξεκινά το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, του σημαντικότερου ίσως έργου που έχει γίνει ποτέ στην αχαϊκή πρωτεύουσα, μέσα από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ.

Το έργο αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που θα ξεκινά καθέτως από το Κάστρο της πόλης καταλήγοντας στο ύψος του ναού του Αγίου Ανδρέα και οριζοντίως από την Τριών Ναυάρχων έως την Αράτου.

Το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση των συνοικιών του ιστορικού κέντρου της πόλης και μία γεύση από τις εργασίες και τα αποτελέσματα τους μπορεί να δει κανείς πηγαίνοντας στις συνοικίες της Γούβας και του Βλατερού που άλλαξαν εντελώς εικόνα.

Οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν άλλωστε από την άνω πόλη και τις συνοικίες γύρω από το Κάστρο και το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, αλλά και από τον Παντοκράτορα και θα κατεβαίνουν προς το κέντρο της Πάτρας σταδιακά. Στην κάτω πόλη, στο ιστορικό κέντρο της σύγχρονης Πάτρας, θα γίνει το δεύτερο κομμάτι του έργου.

Μέσα στο κομμάτι υπάρχει και η "περίφημη" πλέον πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, μαζί με την αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου, αλλά και αρκετές ακόμα εργασίες και βελτιώσεις που θα γίνουν και σε άλλους δρόμους-πεζόδρομους της σύγχρονης Πάτρας, με ορισμένους από αυτούς ή σημεία αυτών (βλέπε Αράτου, Πατρέως κτλ) να διαμορφώνονται σε πεζόδρομους - ποδηλατόδρομους.

Στις μελέτες που έχουν συμπεριληφθεί για το όλο έργο, συνολικού κόστους 23 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται πεζοδρομήσεις δρόμων, τοποθέτηση σύγχρονων φωτιστικών, ανακατασκευή ιστορικών σκαλιών που θεωρούνται μνημεία, αναδιαμόρφωση πεζοδρομιών με σύγχρονα μάρμαρα, φύτευση καλλωπιστικών δέντρων και γενικότερα η δημιουργία και άλλων έξυπνων λύσεων – κατασκευών που θα αλλάξουν την εικόνα της άνω και της κάτω πόλης της Πάτρας.


Οι μελέτες περιμένουν έγκριση από ΚΑΣ και ΚΣΝΜ

Σύμφωνα με τα υποστηρίζει μιλώντας στο patrasevents.gr o αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Χρήστος Κορδάς, μιλάμε για μία ριζική αναδιαμόρφωση της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, δηλαδή ενός μεγάλου κομματιού της πόλης. «Είναι ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Πάτρας, έτσι όπως την ξέραμε μέχρι τώρα» τονίζει ο κ. Κορδάς.

Οι μελέτες των έργων που συμπεριλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα έχουν ολοκληρωθεί και περιμένουν το «πράσινο» φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, το οποίο θα τις αξιολογήσει για δεύτερη φορά, μετά τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει και έχουν ληφθεί υπόψη.

«Εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση των έργων για να προκύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει τις εργασίες» τονίζει ο κ. Κορδάς για να καταλήξει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο γραφειοκρατικό εμπόδιο, μέσα στο 2018 οι εργασίες θα ξεκινήσουν».