Συνάντηση εργασίας συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας με παράγοντες της ΔΕΥΑΠ, με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών  ώστε να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό έργα της ΔΕΥΑΠ τα οποία έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, δεδομένου ότι  μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων  της Περιφέρειας εκτελείται ένα μεγάλο πρόγραμμα στην Πάτρα, που αποτελείται από έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με υψηλό  προϋπολογισμό και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Πάτρας.

«Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας, εξηγώντας ότι χρειάζεται αγώνας δρόμου ώστε τα έργα να δημοπρατηθούν,   άμεσα να ξεκινήσει η υλοποίησή τους και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απορροφήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων, αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας αναφέρθηκε στις αντικειμενικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΠ ως προς την επίσπευση των διαδικασιών, οι οποίες, πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, συνδέονται και με τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Μέχρι σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 έχουν ενταχθεί δύο μεγάλα έργα και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η ένταξη άλλων δύο στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης Δήμου Πατρέων. 

Δημοπρατήσεις μέσα στον Οκτώβριο

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω  καθυστερήσεις,  τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την προώθηση και του έργου  «Ολοκληρωμένη Διαχείριση λυμάτων Δήμου Πατρέων», προϋπολογισμού 25 εκατ ευρώ,  με προοπτική  στις 10 Οκτωβρίου να δημοπρατηθεί το τμήμα  που αφορά το έργο τα Μποζαϊτικα (Διγενή Ακρίτα) προϋπολογισμού 3.650.000€  και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο  Αποχέτευση Οικισμών  Βραχνέϊκα, Παραλία, Οβρυά, προϋπολογισμού 15 εκατ ευρώ.

Εφαρμογή προγράμματος ελέγχου των διαρροών

 Στο μεταξύ, ο κ. Κατσιφάρας  ανακοίνωσε ότι δόθηκε από την Περιφέρεια προς  τη  ΔΕΥΑ Πάτρας, που είναι ο φορέας υλοποίησης,  προέγκριση για την δημοπράτηση που  αφορά στο έργο «Διαχείριση Πιέσεων - Διαρροών - Τηλεδιοίκηση Α και Γ τομέων»,  προϋπολογισμού 2.230.000 € που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Με το έργο αυτό επιδιώκεται η εφαρμογή προγράμματος ελέγχου των διαρροών σε ένα σημαντικό τμήμα του δικτύων των περιοχών των πρώην Δήμων Ρίου, Βραχνεϊκων και Μεσσάτιδας εφαρμόζοντας πρακτικές και οδηγίες της Παγκόσμιας Ένωσης Νερού για τον έλεγχο των διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης.

 Βασικά στοιχεία του έργου είναι:

-Εγκατάσταση οργάνων για την αδιάλειπτη παρακολούθηση της παροχής και πίεσης σε χαρακτηριστικά σημεία του δικτύου

-Εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης πίεσης. Το δίκτυο θα χωριστεί σε ζώνες και σε καθεμία από αυτές θα εφαρμοστούν προηγμένες τεχνολογίες για τη ρύθμιση της πίεσης. Παράλληλα ο τηλεέλεγχος και τηλεχειρισμός των γεωτρήσεων και των δεξαμενών θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών, ενώ φορητός εξοπλισμός θα λειτουργεί συμπληρωματικά για την έγκαιρη ανεύρεση αφανών διαρροών.

Στη συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο και τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΠ εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν ακόμη η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ‘Αλκηστις Σταθοπούλου, ο Προϊστάμενος Β1 ΕΥΔ ΠΔΕ Νίκος Θωμόπουλος και η Γλυκερία Κατηφόρη στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.