Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας, που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

«Σκληραίνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εξοικονομήσουν κεφάλαια, για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν και θα υιοθετηθεί το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 (IFRS 9), η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα κεφάλαια αυτά και επτά χρόνια, για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα δάνεια» μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας, που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα υπάρχοντα NPLs, που ανέρχονται περίπου στο ένα τρισ. στην ευρωζώνη, αλλά θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέου χρέους.

Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα, μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της ΕΚΤ.

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το α' τρίμηνο του 2018.

Το νέο πλαίσιο δεν θα είναι δεσμευτικό, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν ικανοποιητικά τις όποιες αποκλίσεις.