Την Τετάρτη το πρωί στις 11, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Καθολικών, στην Πάτρα, θα γίνει η κηδεία του Πολωνού ακορντεονίστα που έπαιζε μουσική στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.
Η ταφή του θα γίνει στον Β’ Δημοτικό Νεκροταφείο. Ο 54χρονος Jaroslaw Damian Tourton που έφυγε από την ζωή σκορπίζοντας την θλίψη στην τοπική κοινωνία της Πάτρας, δεν ήταν εντελώς μόνος του.
Πέρα από την σκυλίτσα που τον συντρόφευε είχε οικογένεια και παιδιά που όμως δεν ζούσαν στην Πάτρα. Ο γιός του Πάτρικ Τούρτον σε επικοινωνία με το patrasevents.gr μίλησε με συγκίνηση για τον πατέρα του που δεν τον έχει πια κοντά του.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα δυσάρεστα έμαθε ενώ βρισκόταν στην Ζάκυνθο όπου εργαζόταν το καλοκαίρι για την τουριστική σαιζόν. Όσο για την ιστορία αυτού του ανθρώπου που βλέπαμε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου να παίζει με το ακορντεόν του υπέροχες ευρωπαϊκές μελωδίες;
«Ο πατέρας μου ήρθε εδώ πριν από 12 χρόνια… Αργότερα ήρθαμε και εμείς, εγώ μαζί με την μητέρα μου και τις αδελφές μου. Όμως η μητέρα μου και οι αδελφές μου δεν έμειναν εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε και έτσι επέστρεψαν πίσω στην Πολωνία. Εγώ έμεινα με τον πατέρα μου γιατί αγαπήσαμε την Ελλάδα και ειδικά την Πάτρα».
Ο πατέρας του πριν καταλήξει στον δρόμο έπαιζε σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
«Έπαιζε σε θεατρικές παραστάσεις στην Πολιτεία, αλλά και στο παλιό Pascuci στην καφετέρια στην Αγίου Ανδρέου και στην Αγίου Νικολάου, σε γάμους και σε ταβέρνες.
Ήταν δάσκαλος μουσικής και είχε μεγάλες γνώσεις γύρω από την τέχνη του. Του έδιναν όμως λίγα χρήματα ως μεροκάματο και έτσι αποφάσισε να παίξει στην Ρήγα Φεραίου για να βγάζει τα έξοδα του».
Ο γιος του Πολωνού ακορνεονίστα αναφέρθηκε και στην σκυλίτσα που τον συνόδευε πάντα στην Ρήγα Φεραίου. «Την Νταίζη την είχε φέρει από την Πολωνία. Ήταν ένα κουτάβι που είχε βρει στον δρόμο, το είχε αγαπήσει και από τότε ήταν πάντα μαζί του».
Το σκυλάκι, όπως μας είπε ο Πάτρικ που εργάζεται τον χειμώνα σε γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων της Πάτρας, θα το κρατήσει μία φιλοζωική οργάνωση που έχει ενδιαφερθεί για αυτό, έως ότου βρεθεί μία οικογένεια για να το υιοθετήσει.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο νεαρός Πολωνός, ο ίδιος θέλει να δωρίσει το υπέροχο ακορντεόν του πατέρα του κάπου που θα τον θυμούνται ενώ επιθυμία του είναι να συνοδεύσει τον πατέρα του στην τελευταία του κατοικία με μουσική, με κιθάρες, πνευστά και ακορντεόν.
Έτσι δηλαδή όπως εμείς οι Πατρινοί τον είχαμε γνωρίσει. Έτσι όπως αγάπησε και αυτός τη ζωή…
Δείτε επίσης
