Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης ενηλίκων και παιδικών τμημάτων του  Εικαστικού Εργαστηρίου  του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων στην Αγορά Αργύρη.

Η φετινή μετακόμιση της έκθεσης στο χώρο της Αγοράς Αργύρη κρίθηκε απαραίτητη λόγω του μεγάλου αριθμού εκθεμάτων, αφού τα έργα που ξεδιπλώνονται στο χώρο για τους επισκέπτες της έκθεσης ξεπερνούν τις χίλιες διακόσιες δημιουργίες από 400 μαθητές.

Στα εγκαίνια χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος υπογράμμισε την προσπάθεια που υλοποιείται δίνοντας το βήμα και τη δυνατότητα οι δυνάμεις της πόλης να εκφράσουν και να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους δυναμική και το ταλέντο τους.. Τα εκθέματα προέρχονται  από τα εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευών, αγιογραφίας και κοσμήματος και όλα χαρακτηρίζονται από το φετινό θέμα της έκθεσης που είναι: «Φως και Σκιά» αποτυπώνοντας το χαρακτηριστικό ίχνος από την αντίστοιχη έρευνα που έγινε στη διάρκεια του ετήσιου κύκλου των μαθημάτων ως προϊόν μια συνολικής και συλλογικής δουλειάς.


Ο διάλογος του φωτός και της σκιάς είναι κυρίαρχος σε όλα τα έργα της έκθεσης, ειδικά στα έργα των παιδικών τμημάτων. Η σκιά γίνεται η βάση για τη δημιουργία των έργων, κάτι που αποτέλεσε κεντρική επιδίωξη των υπευθύνων.

Σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των έργων της έκθεσης είναι έκδηλη η παρουσία του φωτός και της σκιάς. Και στη ζωγραφική όπου η χρήση του σχεδίου εμπεριέχει τη σκιά και στη βυζαντινή κατηγορία όπου η σκιά προβάλει από τις μορφές αποκτώντας μια μεταφυσική διάθεση. Η σκιά άρρηκτα συνδεδεμένη με το φως.

Φως και σκιά: δυο θεμελιώδεις παράμετροι με σχέση αλληλεξάρτησης αλλά με αυτόνομη πορεία.


Στο χώρο της Αγοράς Αργύρη ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί τόσο στα έργα των παιδικών τμημάτων όσο και των ενήλικων.

Κοινός παρονομαστής και εντύπωση που αναδύεται από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του Εικαστικού Εργαστηρίου, είναι η ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε αυθεντικές καλλιτεχνικές διεργασίες και η ανάδειξη των συνδετικών κρίκων με την εικαστική παράδοση, την κοινωνική πραγματικότητα και τις ποικίλες όψεις του πολιτισμού (για την περίπτωση των παιδιών που αποκτούν τις πρώτες τους καλλιτεχνικές εμπειρίες ) αλλά και στη συστηματική και σε βάθος μαθητεία (στην περίπτωση των ενήλικων).


Όπως τόνισε ο συντονιστής του Εικαστικού Εργαστηρίου Αντώνης Βάος, η ετήσια έκθεση είναι μία ομαδική δουλειά ενός φορέα που λειτουργεί συνεκτικά ως συλλογικότητα και που η φετινή πρωτοτυπία της έγκειται στην από κοινού παρουσίαση των έργων των παιδιών και των ενήλικων που υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το κοινό θέμα της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν μικροί και μεγάλοι δημιουργοί, φιλότεχνοι, η ομάδα των διδασκόντων (ενεργών εικαστικών καλλιτεχνών, απόφοιτων σχολών καλών τεχνών) και πλήθος κόσμου που στηρίζει τη δημιουργική δουλειά που γίνεται στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων.


Η ομάδα των διδασκόντων

Συντονιστής: Αντώνης Βάος, εικαστικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Εικαστικοί: Βασιλική Κάραλη, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Ganaelle Bressoud, Διονύσης Παντελής, Αγγελική Παπαμιχαήλ, Νίκος Πρέσας, Βίκη Στάμου, Χρύσα Στεφανίδη, Παναγιώτης Φερεντίνος

Κεραμίστες: Μαρία Κανελλοπούλου, Τότα Κοντόγεωργα, Κική Πετροχείλου, Δώρα Μόρφη

Βυζαντινή εικονογραφία: Πέτρος Λαμπρινάκος

Κόσμημα: Ηλίας Βικάτος

Ιστορία της τέχνης: Ξένια Γιαννούλη

Διοικητικός συνεργάτης: Μαρία Μανεσιώτη

 

H έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 17/10/2017

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Καθημερινές πρωί: 09:00 – 13:00 και απόγευμα 17:00 – 21:00

Σάββατα πρωί 09:00 -14:00