Κατακόρυφα έχουν πέσει τα έσοδα στα ασφαλιστικά γραφεία της Πάτρας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αποτέλεσμα της πτώσης αυτής είναι πολλά από τα γραφεία να σταματήσουν την συνεργασία τους με κάποιες από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, αποκτώντας την αυτονομία τους για να προχωρούν σε περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Πλέον το κύριο έσοδο των ασφαλιστικών γραφείων έχει να κάνει τις ασφάλειες αυτοκινήτων αφού στις υπόλοιπες μορφές ασφάλειας, οι πελάτες δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον, όμως δεν έχουν χρήμα για να προχωρήσουν τις ανάλογες διαδικασίες.

Ειδικότερα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ και γενικότερα τη δημόσια υγεία, αρκετοί έχουν ενδιαφερθεί για να προχωρήσουν σε ιδιωτικές νοσηλευτικές ασφάλειες, θεωρώντας ότι έτσι θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία.

Η έλλειψη χρημάτων και η κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά των περισσότερων νοικοκυριών βέβαια, είναι απαγορευτική για κάτι τέτοιο. Εξάλλου, ένα ακόμα έσοδο που ήταν πάγιο για τα ασφαλιστικά γραφεία  και είχε να κάνει με τις ασφάλειες των επιχειρήσεων σε περίπτωση ζημιών και ατυχημάτων έχει καμφθεί.

Από την μία η κρίση που υπάρχει στην αγορά και έχει αναγκάσει αρκετές επιχειρήσεις να μην έχουν ασφάλεια αφού τα έξοδα δεν βγαίνουν. Από την άλλη οι ολοένα και περισσότερο αυστηροί όροι των ασφαλιστικών εταιριών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων επιχειρήσεων, έχει ρίξει αρκετά τον τζίρο και την κίνηση και σε αυτή την δραστηριότητα του ασφαλιστικού κλάδου.

Παράλληλα τα capital controls του 2015 έπαιξαν σίγουρα αρνητικό ρόλο στον κλάδο, δυσκελεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Με λίγα λόγια τα αυτοκίνητα σώζουν τα ασφαλιστικά γραφεία.

Όμως ο τομέας αυτός δεν αρκεί από μόνος του για να διατηρήσει όρθιο τον κλάδο, με αποτέλεσμα αρκετά γραφεία  να έχουν κλείσει και αρκετοί επαγγελματίες να αλλάζουν επάγγελμα…