Η επέτειος των 25 χρόνων από την έναρξη της εκστρατείας της Estee Lauder κατά του Καρκίνου του Μαστού τιμάται με εκδηλώσεις και δράσεις ανά τον κόσμο. Η εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε το 1992 από την Evelyn Lauder η οποία και είχε κάνει σκοπό της ζωής της να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς καρκίνο μαστού μέσω της ενημέρωσης και της ιατρικής έρευνας.

Εκείνη τη χρονιά η ίδια δημιούργησε το ροζ κορδελάκι, το παγκόσμιο σύμβολο για την υγεία του στήθους, που ενώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού. Οι δράσεις μάλιστα της Εκστρατείας υλοποιούνται σε 70 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, εδώ και 25 χρόνια και αποτελούν έναν θεμέλιο λίθο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού παγκοσμίως.

Στον Καναδά με αφορμή την ξεχωριστή επέτειο εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού χώρου κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες ή εμπειρίες κοντινών τους προσώπων από τον αγώνα με τον καρκίνο του μαστού και πόζαραν στον φακό του φωτογράφου των διασημοτήτων, Τζορτζ Πίμεντελ, ο οποίος δημιούργησε σειρά πορτρέτων με τίτλο «The Pink Portrait Series», σύμφωνα με το ET Canada.

So honoured to be part of @bcacampaign 25th anniversary. #PinkRibbon25 @luxuriousroxy @sylviamantella @suzannerogerstoronto @overcat_pr @cynthialoyst

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Pimentel (@georgepimentel1) στις

Η φιλάνθρωπος και επιζήσασα από τον καρκίνο Εμανουέλε Γκατούζο, δήλωσε πως «Ο καρκίνος αλλάζει τη ζωή και τις προτεραιότητές σου. Βοηθώντας άλλους ασθενείς και οργανώσεις όσο μπορώ συμμετέχω στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο».

Η ίδια έχει κάνει προσωπική αποστολή της τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο στον Καναδά.
Η Αμορίν Έιντζελ συντάκτρια κοινωνικών θεμάτων στην εφημερίδα The National Post έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού και είδε δύο θείες της να δίνουν την ίδια εξαντλητική μάχη. Αποφάσισε να υποβληθεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή για να έχει περισσότερες πιθανότητες για μια πιο ευτυχισμένη και υγιέστερη ζωή με την οικογένειά της. «Ζούμε σε μια απίστευτη χώρα, στην οποία γυναίκες όπως εγώ μπορούμε να είμαστε δυναμικές και να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά όχι μόνο στη δική μας ζωή, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε τόσο πολύ» τονίζει.

Ο διάσημος σεφ Σουσούρ Λι συμμετέχει και αυτός στα «The Pink Portrait Series». Αν και δεν έχασε κοντινό πρόσωπο από καρκίνο του μαστού, έχει φίλους που έχασαν τις μητέρες τους, τις συζύγους τους. «Η απώλεια ενός ατόμου δεν είναι ποτέ εύκολη, φτάνουμε όμως τόσο κοντά στην εξεύρεση μιας θεραπείας . Η καρδιά μου είναι δίπλα σε οποιονδήποτε έχει χάσει μητέρα, γυναίκα, αδελφή ή κόρη από καρκίνο του μαστού» λέει.

Με τη σειρά της η σύζυγος του επιχειρηματία Άλεξ Σνάιντερ, Σιμόνα η οποία έχασε τη μητέρα της πριν από 16 χρόνια από καρκίνο δήλωσε πως «Μέσω του εθελοντισμού και της στήριξης ασθενών με καρκίνο, έγινα μάρτυρας της δύναμης που μπορεί να φέρει η νόσος σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους».

Το 2002, έχασα την όμορφη κουνιάδα μου, Τζούντι Μαντέλα από καρκίνο του μαστού. Ήταν 38 ετών. Η Τζούντι ήταν σύζυγος, κόρη, αδερφή, μητέρα και πολλά άλλα. Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Σεπτέμβριο του 2000. Παρά την επιθετική χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, ο καρκίνος του μαστού έκανε μετάσταση στους πνεύμονες και τελικά στον εγκέφαλο. Τον Αύγουστο του 2002, η Τζούντι πέθανε αφήνοντας πίσω της δύο γιους που λάτρευε και αγαπούσε: τον Μίτσελ 11 και τον Μάθιου 14 ετών», αφηγείται η Σίλβια Μαντέλα, CEO της Mantella Corporations.

Ενώ προσθέτει πως «Μαζί με τον σύζυγό μου βοηθήσαμε να μεγαλώσουν τα παιδιά. Μόλις 11 ετών, ο Μίτσελ ήξερε ότι ήθελε να γίνει γιατρός. Σήμερα σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ίσως ήταν η απώλεια της μητέρας του σε τόσο μικρή ηλικία που τον ώθησε να πετύχει - μόνο εκείνος ξέρει πραγματικά».«Ο καρκίνος δεν γνωρίζει σύνορα ή όρια και είναι σημαντικό να ενημερώνουμε, ώστε να βοηθήσουμε στην πρόληψη και θεραπεία», λέει η Καναδέζα τραγουδίστρια Lights.
«Πρέπει να βοηθάμε η μία την άλλη και να μην φοβόμαστε να μιλήσουμε, να θυμίζουμε η μία στην άλλη, ότι πρέπει να κάνουμε έλεγχο και να μοιραζόμαστε πληροφορίες, ανεξάρτητα από ηλικίες», αναφέρει η Βίκι Μίλνερ πρόεδρος των βραβείων Καναδικών Τεχνών και Μόδας.

Με την σειρά της η στυλίστρια μόδας Κιμ Έιπελτ στηρίζει τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού και τονίζει: «Στους φίλους μας παντού, με καρκίνο του μαστού, θέλω να πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο στη ζωή σας, όχι η ιστορία, και όλοι εδώ αγωνιζόμαστε μαζί σας», λέει.

Η γκουρού μόδας από το Τορόντο, Σούζαν Ρότζερς, η οποία δραστηριοποιείται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνει πως «Όλα αυτά τα χρόνια, συνάντησα τόσες γυναίκες που έδωσαν πολλά, τόσο από άποψη χρόνου όσο και πόρους, για να βοηθήσουν στη στήριξη αυτής της κρίσιμης μάχης. Είμαι απλώς περήφανη που στέκομαι δίπλα τους σε αυτόν τον αγώνα».

Η Μπελίντα Στρόναχ, επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού το 2007 και αφού βγήκε νικήτρια από τη μάχη συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για την έδρα Belinda Stronach Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαστού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά, Χίδερ Όγκντεν που είδε τη θεία της να περνά τη μάχη με τον καρκίνο πριν από χρόνια τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος στην έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιούμε γι αυτό το σκοπό και να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μια ασθένεια, την οποία κάποια μέρα δεν θα φοβόμαστε πια» σημειώνει.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ιδιαίτερα σκληρός στην γυναικεία αίσθηση της θηλυκότητας και είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις μία γυναίκα να αποδέχεται το αλλαγμένο σώμα της με υπερηφάνεια» ανέφερε η Ρόξι Έρλι από το τηλεοπτικό ριάλιτι «The Real Housewives of Toronto», η οποία ήταν δίπλα στην αδερφή της, όταν έδινε μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

«Μαθαίνω στην κόρη μου ότι ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής με σωματική δραστηριότητα, θρεπτική διατροφή και αγάπη για τον εαυτό μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του μαστού», επισημαίνει η Τζένιφερ Βαλεντάιν τηλεοπτική παρουσιάστρια. Φωτογραφήθηκε μαζί με την κόρη της, Τζόρτζια για να τονίσουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης μαστού, καθοριστικής για πιο υγιές σώμα και ευεξία.
Στην Αθήνα την Κυριακή χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Ζάππειο για να τρέξουν για την στήριξη ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

πηγή:cnn.gr