Το φως είναι η έμπνευση και η δημιουργικότητα.

Η σκιά είναι η αντανάκλαση της δημιουργικότητας αυτής που δημιουργείται μέσα από το φως, όταν αυτό κάτι έχει να φωτίσει, δίνοντας του έτσι λάμψη, αλλά διαθλώντας από την λάμψη αυτή διαφορετικές πτυχές του αντικειμένου, πιο σκοτεινές, όμως ταυτόχρονα το ίδιο ενδιαφέρουσες.

Το φως και η σκιά στην τέχνη αποτελούν δύο αρμονικές αντιθέσεις που συμπληρώνουν την κάθε δημιουργία, με την μία να εξαρτάται άμεσα από την άλλη, έχοντας μεταξύ τους ένα ποικίλο πεδίο σχέσεων γονικών και παράλληλα αυτόνομων.

Τις σχέσεις αυτές ανέδειξαν με ένα θαυμαστό και υπέροχο τρόπο οι μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, μέσα από εκατοντάδες έργα που δημιούργησαν και τα οποία εκθέτουν στην φετινή έκθεση του δυναμικού αυτού πολιτιστικού φορέα, στην Αγορά Αργύρη.

Στην πιο επιτυχημένη ίσως έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου των τελευταίων ετών, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στις 29 Σεπτεμβρίου, σε μία εκδήλωση όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που γέμισε το κτίριο της Αγοράς Αργύρη, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά τα έργα των μαθητών.


Ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Αντώνης Βάος στην Αγορά ΑργύρηΑγορά Αργύρη - Έκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου

Η έκθεση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Αντώνης Βάος κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αποτελεί μία ομαδική δουλειά συναγωνιστικής μορφής, ενός φορέα που λειτουργεί συνεκτικά ως συλλογικότητα.

Το καινοτόμο στοιχείο της φετινής έκθεσης του Εικαστικού Εργαστηρίου είναι ότι φιλοξενούνται από κοινού τα έργα των ενήλικων, αλλά και των παιδικών τμημάτων του εργαστηρίου, κατανεμημένα στις αίθουσες της Αγοράς Αργύρη με τέτοιο τρόπο που αναδεικνύουν τους συνδετικούς κρίκους του όλου θέματος, του φωτός και της σκιάς.

Το κοινό ξεναγήθηκε στις αίθουσες της Αγορά Αργύρη και είχε την ευκαιρία να δει εκατοντάδες έργα ζωγραφικής και κεραμικής, αγιογραφίας, αλλά και κοσμήματος, σε μία έκθεση που αποτυπώνει την αντίστοιχη έρευνα που έγινε από τους καθηγητές και τους μαθητές κατά την διάρκεια των μαθημάτων.

Καθηγητές και μαθητές ήταν "παρών" στην βραδιά των εγκαινίων, ενώ από πλευράς δημοτική αρχής ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας βρέθηκε στον χώρο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στην πόλη να αναπτύξει την καλλιτεχνική της δυναμική και το ταλέντο που κρύβει μέσα της.


Έκθεση εικαστικού εργαστηρίου στην Αγορά Αργύρη - Ηλίας ΒικάτοςΈκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου – Πέτρος Λαμπρινάκος

Η τέχνη, όπως αποδεικνύουν τα έργα των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου, μπορεί να αποτελέσει το φως και την ελπίδα, μιας εποχής σκιερής και σκοτεινής, δίνοντας της το ηθικό και ψυχικό στήριγμα που χρειάζεται για να βγει από το τούνελ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου και είναι μία καλή ευκαιρία για όλους να την επισκεφτούν και να ανακαλύψουν τις κρυμμένες καλλιτεχνικές δυνάμεις αυτής της πόλης.

Η έκθεση αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της δυναμικής που έχει αποκτήσει το Εικαστικό Εργαστήρι, έχοντας στο ενεργητικό του  εκατοντάδες Πατρινούς που έχουν ένα ζωντανό ενδιαφέρον για την τέχνη, παίρνοντας μέρος στην ίδια την δημιουργία της.

Το patrasevents.gr βρέθηκε στην βραδιά των εγκαινίων στην Αγορά Αργύρη, είδε από κοντά τα έργα των μαθητών του εργαστηρίου, αλλά και συνομίλησε με το διδακτικό προσωπικό αυτού του συλλογιστικού φορέα που έχει διαμορφωθεί σε ένα ζωντανό κύτταρο, ανοικτό προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Πάτρας.


Έκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου – Έλλη Μπαρμπαγιάννη


Έκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου – Χρύσα Στεφανίδη


Έκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου – Αγγελική Παπαμιχαήλ