Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους εικαστικούς της Ιταλίας, ο Franco Murer εκθέτει τα έργα του, στον όμορφο χώρο του Art Lepanto, σε ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός για την Ναύπακτο και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Ιταλός ζωγράφος εμπνέεται μέσα από τον μεγάλο κλασικό συγγραφέα, τον Θερβάντες, αλλά και την ναυμαχία της Ναυπάκτου, στην οποία ο Ισπανός δημιουργός είχε πάρει μέρος, έχοντας μάλιστα τραυματιστεί κατά την διάρκειά της, στο χέρι.

Η έκθεση "Ο Θερβάντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου", ανοίγει τις πύλες της την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, ενώ τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στις 7, με πλήθος επισήμων και φορέων, αλλά και ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων.

Ο Θερβάντες και ο ήρωας του, ο οικουμενικός και διαχρονικός ήρωας, Δον Κιχώτης, παίρνουν μέσα από τα μάτια και την φαντασία του Franco Murer, μία διαφορετική μορφή, με φόντο την ναυμαχία της Ναυπάκτου και το ενετικό λιμάνι της.

Το φιλότεχνο κοινό έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να δει από κοντά τα έργα ενός σπουδαίου ζωγράφου, σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου, στην πιο κρισιμότερη ίσως μάχη τα χρόνια της εξάπλωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την οπτική γωνία μιας σπουδαίας προσωπικότητας, ενός δημιουργού που έφτιαξε έναν από τους πιο κλασικούς ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Ναυπακτίας, το Ιταλικό προξενείο, το Μουσείο το Μουσείο Augusto Murer, το Istituto Italiano di cultura και την Unione Montana Argodina. Η ιδέα της έκθεσης και του θέματος της είναι της Ιταλίδας προξένου, Margherita Bovicelli.

Χορηγός της έκθεσης είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Σαλαμούρας, ενώ ο χώρος Art Lepanto χορηγείται από τον Γιάννη Ράπτη. Την επιμέλεια του καταλόγου έχει η Margherita Bovicelli και την επιμέλεια της έκθεσης κάνει ο ζωγράφος Νίκος Καλατζής.