Έκκληση για τη σωτηρία των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στα τζάκια λόγω οικονομικής κρίσης, απευθύνει η Ομάδα «Σωτηρία Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης».

Η κρίση φαίνεται πως επηρεάζει και εξαφανίζει παμπάλαια, ιστορικά για την Κρήτη δέντρα, που ξεριζώνονται ή κόβονται και καίγονται σε τζάκια και σόμπες. Η ομάδα, με ανάρτησή της στο facebook ζητά το σεβασμό των ελαιοδέντρων και απευθύνει έκκληση για τη σωτηρία τους.

Όπως αναφέρουν:

«Προχωρούν και φέτος με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες κοπής δέντρων από ανθρώπους που είτε τα πουλούν είτε απλά θέλουν να εξασφαλίσουν ξύλα για να ζεσταθούν το χειμώνα. Δεν λέμε να μην κλαδεύουν ακόμα και να εκριζώνουν τα δέντρα τους όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν ή φροντίζουν για τη ζεστασιά τους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η περιουσία άλλωστε είναι δική τους, ότι θέλουν την κάνουν ! Αυτό που λέμε είναι ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΡΙΖΩΝΟΥΝ τις παλιές, τις υπεραιωνόβιες, τις πολύ μεγάλες ελιές ! Τις ελιές που σεβάστηκαν οι προηγούμενες γενιές. Οι γενιές που επίσης πέρασαν κρύο, κακουχίες, ακόμα και πολέμους! Οι πρόγονοί μας τις σεβάστηκαν! Μην τις λεηλατήσει η δική μας η γενιά! Ας παραδώσουμε στην επόμενη γενιά αυτά τα μνημεία της φύσης, έτσι όπως τα παραλάβαμε από την προηγούμενη».


AMAZING ANCIENT OLIVE TREES IN CRETE ! !