Ο Ερύμανθος (και τα χωριά του) είναι γεμάτος από δεκάδες ναούς, εκκλησίες, ξωκλήσια που διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του θρυλικού αυτού βουνού, έρχονται για να θυμίσουν στον επισκέπτη την άρρηκτη σχέση της ορθόδοξης πίστης με την ελληνική ύπαιθρο.

Εντοπίσαμε ορισμένα από τα δεκάδες θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν στον βουνό του Ερυμάνθου και σας τα παρουσιάζουμε. Ναοί και εκκλησίες, αλλά και ξωκλήσια που έχουν την δική τους ιστορία, την δική τους αρχιτεκτονική, όπως και την δική τους τοιχογραφία, ακολουθώντας πάντα τα κλασικά βυζαντινά πρότυπα.


Παναγιά Βελημαχίου: Είναι ένας από τους παλιότερους ναούς που συναντάει κανείς στην Τριταία, αφιερωμένος στην Παναγία. Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της Τριταίας και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

Το πιο αξιοπερίεργο με τον ναό αυτόν είναι ότι είναι κτισμένος από πέτρα, πάνω στην εξοχή ενός βράχου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ιστορικές πηγές ο ναός αυτός κτίστηκε τον 13ο αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Μακεδονικής Αναγέννησης.


Παναγία Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Βρίσκεται στην καρδιά της Χαλανδρίτσας, στην πρωτεύουσα του Δήμου Ερυμάνθου και αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς του παραδοσιακού οικισμού που έχει κτιστεί εκεί.

Πρόκειται για ναό ρυθμού βασιλικής που έχει θολοσκεπή με οκταγωνικό τρούλο. Είναι αφιερωμένος την Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί διατηρητέο μνημείο, έχοντας κτιστεί, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, μεταξύ του 13ου και του 14ου αιώνα.


Ξωκλήσι Αποστόλου Ανδρέα: Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Ανδρέας πέρασε από το χωριό κυνηγημένους από τους Ρωμαίους.

Το σημείο που κρυβόταν και που συνελήφθη από τους διώκτες του είναι κοντά στον χώρο που κτίστηκε το ξωκλήσι αυτό. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση ο Απόστολος Ανδρέας άφησε αποτύπωμα της πατούσας του πάνω σε μία πέτρα που φυλάσσεται σε ένα μικρό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο δίπλα από το ξωκλήσι του Απόστολου Ανδρέα. Το ξωκλήσι βρίσκεται στην θέση Αχνάρι, που έχει ονομαστεί και λόφος του Αγίου Ανδρέα.


Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Σποδιάνας: Ο Αγιάννης της Σποδιάνας, είναι ένας μικρός Ναός που ανήκει στη κατηγορία των μονόχωρων θολωτών Ναών χωρίς τρούλο.  

Βρίσκεται στο χωριό Χρυσοπηγή και όλες οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο ιερός τούτος ναΐσκος ήταν κτισμένος μέσα σε σπήλαιο και αποτελούσε ίσως ασκητήριο. Σπήλαιο σήμερα δεν υπάρχει.  

Ο ναός έχει τοιχογραφίες "νεζερίτικης τεχνοτροπίας", οι περισσότερες είναι σε άριστη κατάσταση, οι δε υπόλοιπες είναι βεβηλωμένες από τα ξίφη των κατακτητών. Σύμφωνα με τους παλιούς του χωριού οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν καλυφτεί από επίχρισμα και αγιογραφηθεί τρεις φορές.


Ιερός Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών: Βρίσκεται στον χωριό Λακκώματα που χαρακτηρίζεται από τα πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες και αποτελεί το πιο επιβλητικό κτίριο που δεσπόζει στο χωριό.

Η εκκλησία αποτελεί διατηρητέο μνημείο και η επιβλητικότητα της αναδεικνύει την κατάνυξη, την πίστη και τον δύσκολο δρόμο που απαιτεί η ορθόδοξη θρησκεία προς τον Θεό.