Το συμβάν με το Δημοτικό Ωδείο στην Πάτρα, με τους σοβάδες που έπεσαν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις αίθουσες του νεοκλασικού, έρχεται να επιβεβαιώσει την κακή κατάσταση που βρίσκεται η πλειοψηφία των κτιρίων της δημοτικής περιουσίας.

Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είναι νεοκλασικά και αποτελούν ουσιαστικά ένα κομμάτι του πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος της πόλης που πρέπει να μείνει ζωντανό.

Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των εκάστοτε δημοτικών αρχών που είχαν περάσει από το τιμόνι της Πάτρας, δεν είχε κάνει τίποτα για την συντήρησή τους. Το αντίθετο. Τα κονδύλια που είχαν δοθεί τον καιρό των «παχιών αγελάδων» είχαν ξοδευτεί για την περιουσία επιφανών ιδιωτών που είχαν μεν διατηρητέα κτίρια που όμως δεν άνηκαν στον Δήμο.

Αποκορύφωμα όλων ήταν, ήταν η κατάντια του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων που έφτασε να έχει πολλές πληγές στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς του χώρους, από την υγρασία, την φθορά του χρόνου και από τους βανδαλισμούς που έκαναν ορισμένοι.

Ο Δήμος, ήδη ξεκίνησε εργασίες για να αποκαταστήσει τις ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου, αλλά και στην στέγη που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει από την υγρασία. Ανάλογες εργασίες θα γίνουν και στο διπλανό κτίριο, σε αυτό του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.


   Nikolaos E. Kavvadias

Nikolaos E. Kavvadias

Κινδύνεψαν παιδιά, χωρίς να έχουν ξεκινήσει μαθήματα

Σε ότι αφορά το Δημοτικό Ωδείο, στην συμβολή της Μαιζώνος και της Αράτου, ενός υπέροχου νεοκλασικού που κανείς δεν φρόντισε να συντηρήσει, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης, ώστε να γίνουν οι ανάλογες εργασίες, αφού πρώτα υπάρξει η σχετική έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την αρμόδια υπηρεσία νεότερων μνημείων.

Τα μαθήματα του Δημοτικού Ωδείου θα γίνουν σε κτίριο που θα ανακοινωθεί σύντομα, όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα των παιδιών που φοιτούν εκεί. Γιατί σε αντίθεση με όσα γράφτηκαν στον Τύπο, τα μαθήματα δεν είχαν ξεκινήσει καν όταν έπεσαν οι σοβάδες, άρα ήταν απίθανο να κινδυνέψουν παιδιά.

Συντήρηση χρειάζονται και άλλα κτίρια του Δήμου

Πέρα όμως από το Δημοτικό Ωδείο ή το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, υπάρχουν και άλλα κτίρια με μία υπέροχη νεοκλασική αισθητική που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου και τα οποία χρειάζονται συντήρηση.

Τέτοια κτίρια είναι αυτό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου κατά καιρούς πέφτουν σοβάδες, αλλά και το Δημοτικό Μέγαρο επί της Μαιζώνος που μόνο σε καλή κατάσταση δεν είναι. Όμως για να συντηρηθούν, χρειάζονται χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Βλέπετε όταν υπήρχαν δεν αξιοποιήθηκαν, τουλάχιστον προς όφελος της πόλης…