Δεκάδες είναι τα αδέσποτα που υπάρχουν, όχι μόνο στους δρόμους και στις συνοικίες της Πάτρας, αλλά και έξω από το κέντρο της πόλης, με τους ιδιοκτήτες τους να τα πηγαίνουν σε απομακρυσμένα μέρη και να τα αφήνουν εκεί, εγκαταλείποντας τα.

Ειδικότερα στον χώρο της ΒΙΠΕ τα αδέσποτα που υπάρχουν στα δεκάδες στρέμματα που απαρτίζουν την βιομηχανική περιοχή είναι πολλά αφού από μήνα σε μήνα ολοένα και αυξάνονται, φτιάχνοντας αγέλες.

Οι εθελοντές φιλόζωοι που γνωρίζοντας το όλο ζήτημα κάνουν βόλτες στον χώρο, καθημερινά σχεδόν μαζεύουν από ένα αδέσποτο σκυλί που έχουν βρει εγκαταλειμμένο και πεινασμένο, έξω από τους χώρους ενός εργοστασίου ή μιας εταιρείας.

Οι φιλόζωοι το φροντίζουν και στη συνέχεια ανεβάζουν φωτογραφίες με αυτό, προκειμένου να βρουν για το ζώο ένα νέο αφεντικό που να έχει την αγάπη, την στοργή και την ευαισθησία που χρειάζεται για να το φροντίσει.

Αδέσποτα φυσικά δεν υπάρχουν μόνο στον χώρο της ΒΙΠΕ, αλλά και στα γύρω χωριά της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, γεγονός που δείχνει ότι το όλο πρόβλημα είναι διαδημοτικό και ότι χρειάζεται άμεσα να στηθεί μια δομή, μετά από συνεργασία που θα έχουν όλοι οι φορείς, ώστε να βρουν αυτά τα ζώα ένα καταφύγιο.

Μέχρι ώρας πάντως τα αδέσποτα γυρίζουν εγκαταλειμμένα στους επαρχιακούς και στους εθνικούς δρόμους, ενώ κάποια από αυτά βρίσκουν τραγικό θάνατο με διερχόμενα αυτοκίνητα να τα πατούν, με τις σωρούς τους να μένουν για μέρες στο σημείο, έτσι για να… κοσμούν την αναλγησία και την αδιαφορία μιας πολιτείας που και σε αυτό το ζήτημα παίρνει μηδέν.

(Η φωτογραφία αυτή είναι με ένα από τα πολλά σκυλιά που έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί στην ΒΙΠΕ. Έχει ανέβει στην σελίδα Τετράποδος Σαμόνος Φιλόζωοι Εθελοντές Πατρών, στο facebook).