Πάνω από 100 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά έχουν περάσει από τον χώρο της προσωρινής προστατευτικής φύλαξης, τους τελευταίους 12 μήνες από την στιγμή που το Κεντρικό Λιμεναρχείο, με την στήριξη του ΟΛΠΑ, έχει προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Είναι μία πρωτοβουλία που έρχεται να συμπληρώσει και να καλύψει τις δομικές αδυναμίες του κράτους, αφού η νομοθεσία για την κράτηση των ανήλικων κρατουμένων σε διαφορετικούς χώρους από τα κρατητήρια των ενηλίκων, είναι σαφής και ξεκάθαρη.  

«Ο νόμος προβλέπει την φύλαξη και την προστασία  των ανήλικων κρατουμένων σε ειδικά διαμορφωμένες δομές που όμως αυτή τη στιγμή το κράτος και η πολιτεία δεν έχει την δυνατότητα να παράσχει» τονίζει ο αρχηγός του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

«Με την πολύτιμη βοήθεια του Οργανισμού Λιμένα Πατρών προχωρήσαμε στην διαμόρφωση ενός χώρου για τους ανήλικους κρατουμένους, τοποθετώντας κρεβάτια, βάζοντας τουαλέτες και ντους, ώστε να φιλοξενούμε τα παιδιά αυτά κάτω από αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες».

Στον χώρο αυτό προσωρινής προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων ανηλίκων, διαμένουν τα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσα στους χώρους του νέου λιμανιού, μέχρι να μεταφερθούν μέσα από την ΕΚΑ, σε μία από τις δομές ανηλίκων που υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Επέστρεψαν και πάλι στο νέο λιμάνι

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Κυριακουλόπουλος, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανήλικων προσφύγων που πέρασαν σε αυτόν τον έναν χρόνο από τον χώρο που έχει διαμορφώσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο, έφυγαν από τις δομές στις οποίες είχαν μεταφερθεί για να επιστρέψουν και πάλι μπροστά από τα κάγκελα του νέου λιμανιού, ψάχνοντας έναν τρόπο διαφυγής και απόδρασης στην Ιταλία και στις χώρες της δύσης.

Η διαπίστωση αυτή λέει από μόνη της πολλά. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι στους χώρους έξω από το λιμάνι, στα προσωρινά καταλύματα που έχουν διαμορφώσει οι μετανάστες στην Αβέξ και στον Λαδόπουλο, υπάρχουν αρκετά παιδιά ηλικίας 16, 14 και 12 ετών.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως σε ότι αφορά τους ανήλικους μετανάστες είναι η προστασία και η φύλαξη τους, βάζοντας πάνω από όλα ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο».