Ο Γιάνης Βαρουφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, στο οποίο και δίδαξε.

Αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ιστ Άνγκλια, στο Νόργουιτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο), ενώ έχει διδάξει και οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική οικονομία, η Θεωρία παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική φιλοσοφία.

Το Νοέμβριο του 2014 ο Βαρουφάκης παρουσίασε σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά και το Γιάννη Δραγασάκη ένα σχέδιο για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet, που στόχευε στο να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθηνών στις εκλογές του 2015 με περισσότερους από 135.000 σταυρούς. Στις 27 Ιανουαρίου ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ανέλαβε τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς της Ευρώπης. Στις 6 Ιουλίου 2015 (μία μέρα μετά το δημοψήφισμα) και αφού επικράτησε το «ΟΧΙ», δήλωσε την παραίτηση του από Υπουργός Οικονομικών.

Μετά την παραίτησή του ενεργοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργώντας σταδιακά το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025, το DiΕΜ25. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της επικοινωνίας του κινήματός ο Γιάνης Βαρουφάκης έρχεται στην Πάτρα με σκοπό να μιλήσει ανοιχτά για όλους και για όλα. Πριν, όμως, από την ομιλία του στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα, παραχώρησε αποκλειστικά στο Patrasevents.gr, μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

P.E. - Κύριε Βαρουφάκη, ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Τί ήταν αυτό που έκανε έναν διακεκριμένο οικονομολόγο, με πάνω από 20 χρόνια διδασκαλίας σε πολύ γνωστά Πανεπιστήμια (Έσσεξ, Κέιμπριτζ, Σίδνεϋ, Αθήνα κτλ) να ασχοληθεί με την πολιτική, γνωρίζοντας ότι, εκτός από οπαδούς, θα αποκτήσει και πολέμιους;

Γ.Β. - Με την πολιτική ασχολούμαι από μικρο παιδί, με την Αριστοτελική έννοια του πολιτικού ζώου. Αυτό που δεν σκόπευα να κάνω ήταν να κατέβω σε εκλογές. Γιατί το έκανα; Επειδή μετά από 7 χρόνια που ασκούσα κριτική στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, προτείνοντας εναλλακτικές ήρθε ο εν δυνάμει νέους πρωθυπουργός να μου ζητήσει να τις εφαρμόσω από την θέση του υπουργού Οικονομικών. Απλά, δεν είχα το ηθικό δικαίωμα να αρνηθώ.
 

Ρ.Ε. - Ως ''γκουρού'', αν μου επιτραπεί η έκφραση, των οικονομικών, με πληθώρα συγγραμμάτων, βιβλίων, διαλέξεων και μελετών, είχατε καταλάβει ότι η Ελλάδα θα οδηγείτο σε οικονομικό τέλμα; Και αν ναι, από πότε;
 
Γ.Β. - Όπως δήλωνα από το 2009 τόσο σε συνεντεύξεις όσο και με αρθρογραφία το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο. Η Ελλάδα ήταν χαρακτηριστική περίπτωση "extent and pretend" (παρατείνω και προσποιούμαι). Η χώρα είχε χρεοκοπήσει και η Ευρώπη επέλεξε να προσποιείται ότι αυτό δεν είχε συμβεί συνεχίζοντας να χορηγεί ρευστότητα προσπαθώντας με τη διατήρηση της ρευστότητας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα φερεγγυότητας. Αυτή η τακτική μη αντιμετώπισης του πραγματικού προβλήματος ήταν μοιραίο να οδηγήσει σε περαιτέρω διόγκωση του Ελληνικού χρέους που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή ολοένα και πιο δυσβάσταχτων μέτρων αλλά και τη εκβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Ρ.Ε. - Πολλοί αναφέρουν ότι η Ελλάδα, με την είσοδό της στο ευρώ, υπέγραψε και την οικονομική της καταδίκη. Εσείς τί πιστεύετε, φταίει το ευρώ ή οι λανθασμένοι χειρισμοί;
 
Γ.Β. - Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε μπει στην Ευρωζώνη, μια κακοσχεδιασμένη νομισματική ένωση που αντί να αμβλύνει τις διαφορές των πλεονασματικών με τις ελλειμματικές χώρες την όξυνε. Και αυτό είναι κάτι που συνέβη σε όλες τις χώρες της ευρωζωνικής περιφέρειας.
 
Ρ.Ε. - Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είπατε πως γίνατε Υπουργός Οικονομικών για να μην κλείσουν οι τράπεζες, αλλά οι τράπεζες έκλεισαν. Τί δεν πήγε καλά; Την περιμένατε αυτή την εξέλιξη;
 
Γ.Β. - Στις 30/1/2015, λίγες μέρες αφότου είχα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε στο γραφείο μου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στα πρώτα λεπτά της κατ’ ιδίαν συνομιλίας μας ήταν ξεκάθαρος: Αν η κυβέρνησή μας επιμείνει να αναδιαπραγματευτεί τη μνημονιακή συμφωνία που είχαν υπογράψει οι Σαμαράς - Βενιζέλος, οι τράπεζές μας θα έκλειναν εντός μηνός. Η απειλή ήταν σαφής και την είχα προβλέψει από το 2013, όπου αρθρογραφούσα λέγοντας ότι το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο ήταν πρόβα τζενεράλε για αντίστοιχες επιθετικές κινήσεις απέναντι σε κυβερνήσεις χωρών της περιφέρειας που τολμούν να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση αποτυχημένων συνθηκών που καταδικάζουν τους λαούς τους στη συνεχιζόμενη φθορά. Υπήρχε σχέδιο αποτροπής αυτής της επίθεσης, στο οποίο είχαμε συμφωνήσει στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο πριν ακόμα κι από την εκλογή μας, το οποίο όμως ποτέ δεν αποφάσισε ο πρωθυπουργός να μου επιτρέψει να ενεργοποιήσω.
Το  σχέδιο αυτό περιείχε το παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με παράλληλο νόμισμα. Επίσης, περιείχε το κούρεμα των ομολόγων SMP που κατείχε η ΕΚΤ, κάτι που θα δημιουργούσε μείζονα νομικά προβλήματα στον κ. Ντράγκι. Θα τον έκανε πολύ διστακτικό στο να κλείσει τις τράπεζές μας. Τέλος, περιείχε και την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να επανακτηθεί μέρος της κυριαρχίας επί της κεντρικής μας τράπεζας.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης για τη θεωρία παιγνίων και capital controls ΣΚΑΙ (12-5-2017)

Ρ.Ε. - Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, μίλησε για πλήρη έξοδο της χώρας από την ύφεση το 2019. Στόχος εφικτός ή φαύλες υποσχέσεις;
 
Γ.Β. - Έχετε προσέξει φαντάζομαι κι εσείς ότι κάθε μνημόνιο θυσιάζει κι έναν πρωθυπουργό εξαναγκάζοντας τον να υπογράψει δεσμεύσεις που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν και να εξαγγείλει ότι το τέλος της κρίσης έρχεται εντός ολίγου την στιγμή που μονιιμοποιείται. Αυτό συνέβη στον κ. Παπανδρέου, αργότερα στον κ. Σαμαρά και τώρα επαναλαμβάνεται με τον κ. Τσίπρα. 
 
Ρ.Ε. - Έχετε ιδρύσει το DiEM25, ένα πανευρωπαϊκό διασυνοριακό κίνημα δημοκρατών. Σκοπεύετε να κατέβετε και στις ελληνικές εκλογές;
 
Γ.Β. - Το DiEM25 είναι ένα Πανευρωπαϊκό Κίνημα με στόχο μια Ευρώπη εντος της οποίας χώρες όπως η Ελλάδα να μπορούν να αναπνεύσουν. Και μιας Ελλάδας που να κοιτάζει στα ίσα τους ευρωπαίους εταίρους βάζοντας το συμφέρον του λαού της αλλά και των άλλων  λαών πάνω από τις προσταγές του βαθέως κατεστημένου. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, της Νεα Συμφωνία για την Ευρώπη η οποία εμπεριέχει την Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίο έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν σύντομα να στηρίξουν αυτές τις προτάσεις στις κάλπες.
 
Ρ.Ε. - Σε μία Ευρώπη που ζει κάτω από τη σκιά της  οικονομικής κρίσης, της τρομοκρατίας και της ξενοφοβίας, το Diem25 δηλώνει πως η Ευρώπη ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί. Ποιο από τα δύο ενδεχόμενα πιστεύετε ως πιο πιθανό;
 
Γ.Β. - Η πολιτική σημαίνει πάλη, θέσεις και απόψεις που συγκρούονται για να επισυμβεί είτε η πολυπόθητη σύνθεση, είτε η επιβολή. Στην Ευρώπη ζούμε το δεύτερο, αν οι δημοκράτες πολίτες της ΕΕ δεν αντισταθούν, δεν παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό της Ένωσης, τότε δυστυχώς αυτή θα διαλυθεί. 
 
Ρ.Ε. - Tη Δευτέρα 25/9 στις 6.30 θα βρεθείτε στην Πάτρα στο θέατρο Royal. Είναι γνωστό ότι οι νέοι σήμερα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την πολιτική. Γιατί ένας νέος άνθρωπος να έρθει να παρακολουθήσει μια πολιτική ομιλία;
 
Γ.Β. - Πράγματι έπειτα από 3 εκδηλώσεις στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο) τη Δευτέρα θα είμαστε στο Θέατρο Royal στην Πάτρα. Δεν θα συμφωνήσω πως οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με την πολιτική. Μάλιστα μέχρι τώρα η εμπειρία που είχαμε στο DiEM25 μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα πως οι νέοι ακόμη ενδιαφέρονται και ασχολούνται με την πολιτική. Τόσο τα περισσότερα μέλη όσο και η πλειοψηφία του κόσμου που έρχεται στις εκδηλώσεις μας είναι νέοι. Νέοι που αγωνιούν για το αύριο, για την πορεία της χώρας τους αλλά και της Ευρώπης. Είναι απογοητευμένοι και αποκαρδιωμένοι όμως αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αντιδράσουν γιατί αν δεν πάρουν οι ίδιοι την πορεία της ζωής και της χώρας τους στα χέρια τους δεν θ' αλλάξει τίποτα. Κανείς δεν θα τους δώσει όσα αξίζουν αν οι ίδιοι δεν τα απαιτήσουν και δεν αγωνιστούν.

Βαρουφάκης για διαπραγμάτευση

Ρ.Ε. - Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους ανθρώπους που σας στελεχώνουν;
 
Γ.Β. - Στο DiEM25 δεν υπάρχει η κλασσική δομή των κομμάτων όπως τα έχουμε συνηθίσει, βασιζόμαστε στον αυθορμητισμό και την πρωτοβουλία, οπότε όσο επιλέγω εγώ, εμείς, άλλο τόσο μας επιλέγουν. Αν είσαι δημοκράτης, διεθνιστής και με διάθεση να μη συμμορφωθείς “προς τας υποδείξεις” του κατεστημένου, έχεις μια θέση δίπλα μας.
 
Ρ.Ε. - Μία πρόβλεψη για την πορεία της χώρας την επόμενη 5ετία;
 
Γ.Β. - Έχει σημασία να μην αναλωνόμαστε σε προβλέψεις της Ιστορίας αλλά να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να γράφουμε οι ιδιοι την Ιστορία της χώρας με τρόποι που, στο τελος, να μας κάνει περήφανους.