Η νέα σεζόν ξυπνά νέες προσδοκίες για το θεατρόφιλο κοινό..

Μια μεγάλη ποικιλία έργων θα φιλοξενηθεί στις σκηνές της Πάτρας φέτος και όλα διεκδικούν μερίδιο στην προσοχή μας και στην αποδοχή μας!

Το τοπίο της θεατρικής απόλαυσης στην πόλη έχει αρχίσει να αναδύεται μπροστά μας και εμείς συγκεντρώσαμε εκείνα τα οποία αξίζει να ρίξετε μια ματιά παραπάνω. Εκτός από τις θεατρικές ομάδες τα θέατρα της πόλης επιφυλάσσουν εκπλήξεις και θα τις παρακολουθούμε... "στενά".


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα  με δύο μεγάλες παραγωγές: την Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου στην Παιδική Σκηνή και την Πηγή των Αμνών του LopeDeVegaστην Κεντρική Σκηνή, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν τα έργα του Άρματος Θέσπιδος, του Όπερα Studio και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ.

Mε έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις, στη συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, την συνεργασία με τους φορείς Πολιτισμού, τις συλλογικότητες,  λλά και με ιδιαίτερη προσοχή στην τιμολογιακή πολιτική, το θέατρο ξεκινά τις δράσεις της χειμερινής περιόδου 2017-1018.

Την Πηγή των Αμνών του Λόπε Δε Βέγα διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης για την Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός και διαδραματίζεται  σε ένα χωριό της επαρχίας της Κόρδοβας  με το όνομα «Η Πηγή των Αμνών» δηλαδή ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ.  Ήταν ένα ειρηνικό χωριό,  μέχρι που εμφανίσθηκε ένας βίαιος Διοικητής που με κάθε τρόπο ποδοπατούσε την τιμή και την υπόληψη των κατοίκων. Βιασμοί, προσβολές, βασανισμοί ήταν μέρος της καθημερινής του συμπεριφοράς απέναντι στους κατοίκους του χωριού. Ο γενναίος όμως λαός της Φουεντεοβεχούνα δεν άντεξε για πολύ την απάνθρωπη και τυραννική συμπεριφορά του Διοικητή. Άνδρες και γυναίκες, αγανακτισμένοι, ξεσηκώθηκαν και τον σκότωσαν. Όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος έστειλε στο χωριό έναν δικαστή-ανακριτή για να μάθει ποιος είχε διαπράξει το έγκλημα, οι κάτοικοι, παρά τα βασανιστήρια που υφίσταντο κατά την ανάκριση, απαντούσαν σταθερά και αποφασιστικά: "Η Φουεντεοβεχούνα το έκανε!"…

Πληροφορίες:

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Πρώτη παράσταση :18 Νοεμβρίου 2017.


Επίκεντρο

Άστρα να πάνε
Πρόκειται για την νέα παραγωγή του θεάτρου Επίκεντρο + ενώ απ ότι αλιεύσαμε... θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές με μαγιά επιτυχίας από τις προηγούμενες! Η ανοδική πορεία της θεατρικής σκηνής της πόλης με τις εξαιρετικές παραγωγές που φιλοξενεί, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει τις δικές της δυνάμεις σε νέο θεατρικό έργο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η νέα παράσταση αφορά τη ξεκαρδιστική κωμωδία των μετρ του είδους Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρας Σακαλή με τίτλο "Άστρα να Πάνε". Η παράσταση θα ανέβει στις 7 Οκτωβρίου στο Επίκεντρο+, με γνωστούς ηθοποιούς μεταξύ των οποίων τον γνωστό γόη του Ταμάμ Γιάννη Χατζηγεωργίου. Σκηνοθέτης της παράστασης, είναι ο Νίκος Μαγδαληνός.


Λιθογραφείον

Τρεις νέες παραγωγές προετοιμάζει για την περίοδο 2017 -2018 το Θέατρο Λιθογραφείον, πέραν του προγράμματος φιλοξενιών και μετακλήσεων, που ήδη σχεδιάζεται.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών παραγωγών του θεάτρου είναι ότι πρόκειται για έργα Πατρινών δημιουργών, σηματοδοτώντας έτσι και έναν ενιαίο χαρακτήρα και ιδιαίτερο χρώμα της επόμενης θεατρικής περιόδου.

Η πρώτη παραγωγή του Θεάτρου, «Κάτοικος Πατρών» του Βασίλη Χριστόπουλου, θα αποτελέσει μέσω παραλλήλων δράσεων και εκδηλώσεων και αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα θέματα του βιβλίου, αλλά και την αναζήτηση ταυτότητας, τόσο της Πάτρας, όσο και ημών, των κατοίκων της.

Οκτώβριος 2017

«Κάτοικος Πατρών» του Βασίλη Χριστόπουλου

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία Δημήτρης Γεωργαλάς

Με τους: Μαρία Καλλιαμβάκου, Σπύρο Κανελλάκη, Ευάγγελο Μιχάλη, Ηρακλή Τζαβέλα

Ιανουάριος 2018

«Ένας αόριστος άνθρωπος» του Σπύρου Βρεττού

Σκηνοθεσία: Μαρία Καλλιαμβάκου

Μάρτιος 2018

«Θαμπές ζωές» του Γιάννη Ηλ. Παππά

Σκηνοθεσία: Μαίρη Σιδηρά


Γραμμές Τέχνης

Οι  «Παγιδευτές», το καταπληκτικό έργο του Γιώργου Σκούρτη, θα ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου «Γραμμές ΤέXνης» τον Νοέμβριο του 2017.

Το έργο έχει δυο πολύ δύσκολους αντρικούς ρόλους και έναν γυναικείο - σύμβολο του Έρωτα - ως παγίδα της Εξουσίας να εξουδετερώσει τον τελευταίο  πολίτη που πολεμάει για την ελευθερία. Σκηνοθέτης ο απόφοιτος της σχολής του «Θεάτρου Τέχνης» και στέλεχος τώρα του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών Βασίλης Κόκκαλης και στους μοναδικούς ρόλους ο Παλαιλόγος  Χαλυδας και ο Δημήτρης Τζαβάρας.

Η γυναίκα αναζητείται μια και ο ρόλος της δεν έχει μεν λόγια, έχει όμως… ολόγυμνη παρουσία σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, μια και η Εξουσία τη χρησιμοποιεί ως «τυρί» στη φάκα της για τον τελευταίο πολεμιστή της ελευθερίας του ατόμου. Ένα έργο που θα σας καθηλώσει με τη δύναμή του και θα σας προβληματίσει δημιουργικά.

Το έργο "Παγιδευτές" είναι το μόνο έως τώρα άπαιχτο της Πενταλογίας του Γιώργου Σκούρτη. Τα άλλα 4 "Νταντάδες", "Μουσικοί", "Εκτελεστές", "Ηθοποιοί", έχουν παιχτεί στο "Θέατρο Τέχνης". Οι "Παγιδευτές" είναι ο ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό, που μάχονται λυσσαλέα για την Εξουσία και διαδραματίζεται στην διάρκεια αυτού του πολέμου. Οι "Παγιδευτές" είναι ένα έργο για τον πολίτη-οπλίτη που μάχεται την ΕΞΟΥΣΊΑ. 

Μετά την Πάτρα η παράσταση θα παρουσιαστεί  και σε αθηναϊκό θέατρο καθώς σε και σε άλλες πόλεις.

Αντίμετρο

Η ζωή τους είναι μετρημένη, καταγεγραμμένη, μαρκαρισμένη. Σε μια κοινωνία, κάπου, κάποτε, οι άνθρωποι είναι «αριθμημένοι». Ονοματίζονται με τους αριθμούς των ετών που θα ζήσουν. Είναι ο 40, ο 12, η … Κουβαλάνε το θάνατο ή αλλιώς το μερτικό τους από τη ζωή…Όμως, για τον καθένα και την καθεμία υπάρχει ένα φυλακτό πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η ακριβής ημερομηνία γέννησης αλλά και η ακριβής ημέρα θανάτου. Το κρατά, επτασφράγιστο μυστικό, ο «Φύλακας», ο έχων τη γνώση ή υπό μια έννοια εκείνος που χειρίζεται το θάνατο σαν μέσο ελέγχου των ανθρώπων.

Σε μια παράδοξη και φανταστική κοινωνία που όλα λειτουργούν ρολόι, σε αντίστροφη μέτρηση, πώς να' ναι άραγε οι σχέσεις των ανθρώπων; Σύμφωνα με τον "Φύλακα" που γνωρίζει την μία και μοναδική αλήθεια, όποιος αμφισβητεί το νόμο είναι εγκληματίας.. Τι θα συμβεί όταν κάποιος αποστατήσει, όταν αμφισβητήσει την …μοιραία τάξη; Ο συγγραφέας Ελίας Κανέττι, στους «Αριθμημένους» του (1956) άγγιξε πτυχές της ύπαρξης και των ανθρώπινων σχέσεων, με δίπολα αλλά σαν ενότητα, το φόβο και την ασφάλεια, τη ζωή και το θάνατο.

Στην Πάτρα, η θεατρική ομάδα Αντίμετρο, υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γεράσιμου Ντάβαρη, φωτίζει με τη δική της οπτική το έργο του Κανέττι - μήπως τελικά αυτή η φανταστική κοινωνία δεν διαφέρει και τόσο από τη δική μας πραγματικότητα;

Από 5 - 29 Οκτωβρίου

Πέμπτη - Σάββατο: 21:15

Κυριακή: 20:00

Ρεφενέ Ε.Σ. Πάτρας - Λιθογραφείο

Πώς να παίζονταν οι θεατρικές παραστάσεις το 1600 μΧ άραγε; Να ήταν ικανοποιημένος ο Σαίξπηρ από το θίασό του; ο Λόρδος που τους χρηματοδοτούσε το έκανε γιατί όντως ήταν καλοί ή γιατί το απαιτούσε η κοινωνική του θέση; 
Πώς θα αντιδρούσε άραγε ο Σαίξπηρ αν μπορούσε να δει μια ερασιτεχνική ομάδα να ανεβάζει ένα έργο του σήμερα;

Το ΕΣΠ Ρεφενέ ταξιδεύει στο χρόνο. Γυρίζει στο 1600 και προσπαθεί να το μεταφέρει στο παρόν. 
Στήνει το θέατρο του Σαίξπηρ -το Globe Theater- στο Λιθογραφείο, μπαίνει σε κοστούμια εποχής και προσπαθεί να αφεθεί και να παρασυρθεί από τη γραφή του μεγάλου ποιητή.

η συνέχεια επί της σκηνής από τις 5 Οκτωβρίου!


Υποκριτές - Θέατρο Αγορά

Συνεχίζονται οι πρόβες στο στέκι, της  Θεατρικής Ομάδας Υποκτριτές για την νέα παραγωγή τους "Ιφιγένεια εν Γένει" που θα ανεβεί τον Νοέμβριο της Λίλιαν Δημητρακοπούλου σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Παπλά στο θέατρο Αγορά.

Το έργο είναι μια παρωδία των τραγωδιών Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Ιφιγένεια εν Ταύροις .Στις πρόβες το γέλιο περισσεύει και προμηνύεται μια από τις πιο ξεκαρδιστικές παραστάσεις των Υποκριτών. Έκτος από τους ηθοποιούς και οι συντελεστές της παράστασης ήδη ετοιμάζουν ο καθένας το δημιουργικό του κομμάτι μιας και φέτος θα έχουμε πολλά πρωτοποριακά και ενδιαφέροντα στοιχεία Εν αναμονή λοιπόν..