Συνάντηση  με την Ειδική Γραμματέα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά , του υπουργείου Εργασίας Κατερίνα Γιάντσιου, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη συζητήθηκαν οι δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

Όπως αναφέρθηκε από τον Απόστολο Κατσιφάρα η Περιφέρεια αναμένει το ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, καθώς ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει παραλάβει συγκεκριμένες προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αναμένει πόρους για την υλοποίησή τους.


Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κύρια, το πρόβλημα εστιάζεται σε Ριγανόκαμπο και Σαγέϊκα στην Αχαϊα, Αιτωλικό και  Αγρίνιο στην Αιτωλοακαρνανία, Δήμο Πηνειού και Πύργο, στην Ηλεία.

Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπουλου και στελέχη της Περιφέρειας.


Αξίζει να αναφερθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2016 ενέταξε σε Κέντρα Κοινότητας Δήμων παράρτημα Ρομά (Δυτ. Αχαϊας, Ναυπακτίας, Ερυμάνθου, Πύργου, Αγρινίου, Πηνειού, Ηλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης).

Ενώ τον Ιανουάριο 2017 οργανώθηκε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα με τους εκπροσώπους των Δήμων της  Δυτικής Ελλάδας, όπου και συμφωνήθηκε η αποστολή προτάσεων τους.

Παράλληλα διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιτόπιες επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά (Φεβρουάριος 2017).

Τέλος τον Ιούνιο 2017 παρελήφθησαν από την Περιφέρεια οι προτάσεις των Δήμων για πιλοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξη των Ρομά.