Το Γ.Ν Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό πυλώνα υγείας για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα. Η πρόσφατη μεταστέγαση υπηρεσιών και υποδομών του 409 Σ.Ν και του Ν.Ν Θώρακος και η επαναλειτουργία δεν επανέφερε όλες τις προηγούμενες υπηρεσίες και τμήματα που προϋπήρχαν πριν το κτήριο πληγεί από το σεισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το Ν.Ν Θώρακος μεταφέρθηκε συρρικνωμένο κατά 50% με αποτέλεσμα να αδυνατεί να περιθάλψει σοβαρά περιστατικά. Πολλοί ασθενείς πλέον αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για την περίθαλψη τους. Επίσης, με βάση τα νέα δεδομένα λειτουργίας του οργανισμού, 150 κλίνες παραμένουν άστεγες ενώ και άλλες δομές όπως η ΜΕΘ, η ψυχιατρική, το φαρμακείο, η αποθήκη κ.α. βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η παραπάνω κατάσταση επιβαρύνεται επιπλέον δεδομένων των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και της συνεχούς υποχρηματοδότησης όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη και στις υπ’ αριθμ.7093/10.7.17, 5205/26.4.17, 1464/24.11.16 και 135/06.10.16 ερωτήσεις μας.

Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περιφερειακά Κ.Υ. της περιοχής μας που έχουν αφεθεί στην τύχη τους καταλαβαίνουμε ότι η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών άμεσα είναι επιτακτική.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιός ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να δοθεί άμεσα το υπόλοιπο ποσό των 750.000 ευρώ για τις ανάγκες των παρεμβάσεων μεταστέγασης όπως είχατε δεσμευτεί; Επισημαίνουμε ότι τα απαραίτητα χρήματα για την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών μετεγκατάστασης έχουν δοθεί από πόρους του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα αδυναμία κάλυψης ουσιαστικών αναγκών του.

2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν Πατρών;

3. Είναι στον σχεδιασμό σας η παύση λειτουργίας των Κ.Υ. που βρίσκονται σε χιλιομετρική απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από τα Νοσοκομεία;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ