Το Φεστιβάλ ΚΝΕ- “ΟΔΗΓΗΤΗ” στην Πάτρα κλείνει τις πύλες του τη δεύτερή του μέρα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με εκατοντάδες κόσμου να προσέρχονται και να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του. Από νωρίς μικρότεροι φίλοι της ΚΝΕ παρακολούθησαν παράσταση κουκλοθέατρου και ύστερα συμμετείχαν σε διάφορες παιδικές δραστηριότητες.

Επίσης στη μαθητική σκηνή παρουσιάστηκε η δουλειά μαθητικών συγκροτημάτων που οι νεότεροι παρακολούθησαν με κέφι και ενθουσιασμό. Καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ δεκάδες γκρουπ ξεναγήθηκαν στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με θέμα τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, παρακολούθησαν τα βίντεο και συζήτησαν προβληματισμούς και απόψεις και στη συνέχεια να επισκεφθούν το βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και επίσης να προμηθευτούν “Οδηγητή” και κυριακάτικο “Ριζοσπάστη” από τα αντίστοιχα περίπτερα.

Ακόμα, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να επισκεφθούν τα περίπτερα του ΕΣΥΝ και να ενημερωθούν επίσης και από το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ “ΟΞΥΓΌΝΟ” για θέματα σχετικά με τα ναρκωτικά και την απεξάρτηση.


Στην κεντρική σκηνή το πρόγραμμα άνοιξε με χορευτικά από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πάτρας. 


"Το μέλλον δεν θα΄ρθει από μονάχο του … αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"

Στη συνέχεια πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.Στην ομιλία αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Το σύνθημα του 43ου Φεστιβάλ «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» «Το μέλλον δεν θα΄ρθει από μονάχο του … αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς» Εκφράζει την πίστη και τη θέληση χιλιάδων ανθρώπων που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε η ηρωική σοσιαλιστική επανάσταση του Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία. Να ακολουθήσουν τα χνάρια που άφησαν οι ατρόμητοι μπολσεβίκοι.

Να συνεχίσουν πιο έμπειροι και πιο ικανοί, διδαγμένοι από την πείρα και τις θεωρητικές επεξεργασίες του Κόμματός μας, την ηρωική διαδρομή των αλύγιστων αγωνιστών του ΚΚΕ, που συμπληρώνει σ’ ένα χρόνο 100 χρόνια ηρωικής διαδρομής και προσφοράς για τα δίκια του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Βαδίζουμε μπροστά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ανοίγουμε νέους δρόμους στην πάλη της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, που πρέπει να έρθει στην εξουσία.

Πατάμε ταυτόχρονα, γερά στις ρίζες του εργατικού κινήματος και σε ό,τι πολύτιμο δημιούργησε η επαναστατική πάλη στη χώρα μας και διεθνώς. Το φετινό Φεστιβάλ είναι απάντηση στη λυσσασμένη αντικομουνιστική επίθεση που προηγήθηκε, στην αισχρή προσπάθεια να ταυτίσουν το φασισμό - ναζισμό με τον κομμουνισμό. 


Δεν μας φοβίζει η αντικομουνιστική τους επίθεση, η προσπάθειά τους να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν την ιστορία του κινήματός μας. Γιατί «σε ετούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

Το Κόμμα μας και το κομμουνιστικό κίνημα έχουν βαθιές ρίζες μέσα στην εργατική τάξη και το λαό. Σ’ αυτό τον τόπο δεν υπάρχει δρόμος, σοκάκι, σπίτι, βουνό και ρεματιά που να μην έχει βαφτεί με το αίμα χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ για τα δικαιώματα του λαού, της εργατικής τάξης.

Αυτοί οι δεσμοί είναι δεσμοί αίματος, δεν διαρρηγνύονται.

Πριν λίγες μέρες, με αντιπροσωπεία της ΚΕ, επισκεφτήκαμε τη Γυάρο, το γνωστό «θανατονήσι», που μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές κομμουνιστές, γιατί έμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ, στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για τα δίκια του λαού. Η Γυάρος συμβολίζει, ακόμα και σήμερα, ότι η αστική τάξη δε δίστασε και δε διστάζει, μπροστά σε κανένα έγκλημα για να υπερασπισθεί την εξουσία της που εδραιώθηκε πάνω στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και στην εξόντωση των πρωτοπόρων αγωνιστών της.

Η Γυάρος όπως και δεκάδες άλλοι τόποι μαρτυρίου συμβολίζουν τον ηρωισμό, την αντοχή των αγωνιστών, που εμπνέονται απ΄τα ιδανικά του ΚΚΕ, αυτών που «νίκησαν ακόμα και το θάνατο». Συμβολίζει, επίσης, ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να εξοντώσει, να εξαφανίσει το ΚΚΕ. Γατί είναι σάρκα από τη σάρκα, αίμα από το αίμα της εργατικής τάξης. Γιατί έχει στρατηγική και θέληση, να μη διστάσει μπροστά σε καμιά θυσία, για να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την καπιταλιστική σκλαβιά.

Αυτός είναι ο εφιάλτης των αστών.

Ο αντικομμουνισμός, όπως και αν εκφράζεται, δείχνει το φόβο των αστών, στη χώρα μας και διεθνώς, για τη δύναμη της εργατικής τάξης, για την απήχηση που μπορούν να αποκτήσουν τα ιδανικά, οι αξίες και το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Η ουσία είναι ότι τρέμουν από το φόβο τους, γνωρίζοντας ότι οι αιτίες που γέννησαν την Οχτωβριανή επανάσταση είναι σήμερα ακόμα πιο ώριμες, προβάλουν πιο επιτακτικά.


Ότι δεν μπορούν να τις ανατρέψουν. Το μόνο που τους μένει, αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να δηλητηριάζουν τους λαούς, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία, να τρομοκρατούν ότι η βαρβαρότητα είναι μονόδρομος.

Οικοδομούν τα ιδεολογικά δεσμά των λαών πάνω στην ψευτιά και την τρομοκρατία. Μάταιος ο κόπος τους. Αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα. Η ήττα είναι προσωρινή.

Στον αιώνα που βαδίζουμε, θα προχωρήσει η επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, θα υπάρξουν νέες νικηφόρες επαναστάσεις.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,

Επιδιώκουμε να τιμήσουμε τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης όπως αρμόζει στους κομμουνιστές, να τιμούν τέτοια κοσμοϊστορικά γεγονότα. Να αντλήσουμε διδάγματα, να δώσουμε ερεθίσματα για τη μελέτη της πείρας από αυτή την ανεπανάληπτη επανάσταση. Γιατί πιστεύουμε βαθιά και ακλόνητα, ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον την ανθρωπότητας και ότι το Κόμμα και η εργατική τάξη θα πρέπει να προετοιμάζονται διαρκώς, μέσα στην πάλη, για την επανάσταση ανεξάρτητα από συσχετισμούς, από δυσκολίες, από τις καμπές και τα σκαμπανεβάσματα που έχει η ταξική πάλη.

Να βρίσκονται προετοιμασμένοι, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Με ισχυρό κίνημα, με κοινωνική συμμαχία ισχυρή όταν θα διαμορφωθεί επαναστατική κατάσταση. Τιμάμε την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Απέδειξε την ανωτερότητά του απέναντι στον καπιταλισμό. Αλλά και διδασκόμαστε από τα λάθη και τις παρεκκλίσεις που οδήγησαν στην αντεπανάσταση.

Μαθαίνουμε, για να γίνει η πάλη αποτελεσματική και να μη γνωρίσει ξανά επιστροφή. Νιώθουμε βέβαιοι ότι το σύγχρονο προλεταριάτο, οι μάζες της εργατικής τάξη, θα πραγματοποιήσουν, πιο ώριμες, πιο έμπειρες, πιο ικανές, τη νέα έφοδο στον ουρανό, ανατρέποντας τη βάρβαρη εξουσία των καπιταλιστών. Έως τότε, μια υπόσχεση έχουμε να δώσουμε. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.


Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, είναι η πιο μεγάλη, η πιο σημαντική στην ιστορία των επαναστάσεων, γιατί ανέτρεψε τον καπιταλισμό που φάνταζε ως τότε παντοδύναμος, γιατί εγκαθίδρυσε το πρώτο στον κόσμο σοσιαλιστικό κράτος, δημιούργησε μια νέα κατάσταση στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, που έκανε τον ιμπεριαλισμό να χάσει τον ύπνο του. Ήταν η πρώτη ήττα του.

Σε πείσμα της μέχρι τότε παντοκρατορίας και παντοδυναμίας του, το ρωσικό προλεταριάτο νίκησε, πήρε την εξουσία και άνοιξε το δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα. Αυτό το πρωτόγνωρο, συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο άλμα προς τα μπρος, ήταν έργο του Ρωσικού προλεταριάτου και του κόμματος των μπολσεβίκων. Δίνει τη δυνατότητα για την άντληση διδαγμάτων, μελέτη της πείρας, της στρατηγικής και τακτικής της επανάστασης, πείρας που είναι αναγκαία και αναντικατάστατη και για το σήμερα και για το αύριο.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αυτή η δυνατότητα έγινε πραγματικότητα στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Η Οχτωβριανή Επανάσταση, ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε, απέδειξε ότι είναι εφικτή μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, χωρίς καπιταλιστές που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής.

- Φώτισε τη δύναμη της επαναστατικής ταξικής πάλης, τη δύναμη των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, όταν βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

- Απέδειξε την ορθότητα της λενινιστικής σκέψης, ότι η νίκη του σοσιαλισμού είναι δυνατή σε μια χώρα ή σε ομάδα χωρών, ως συνέπεια της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού.

- Επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης, ως κοινωνικής δύναμης που μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στον επαναστατικό αγώνα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία και πολέμους, να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή.

- Ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο της πολιτικής επαναστατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως καθοδηγητικού παράγονται όχι μόνο της σοσιαλιστικής επανάστασης, αλλά και όλης της πάλης για τη διαμόρφωση, ισχυροποίηση, τελική νίκη της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας. Σήμερα, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.”

Στην ομιλία τονίστηκε ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλώντας το λαό να πάρει στα χέρια του το μέλλον του, να μην βασίζεται σε αυτούς που τον εξαπατούν. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα: “Από αυτό εδώ το βήμα, καλούμε όλους και όλες. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις «σειρήνες» της ψευτιάς και της προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να μην πιστέψουν στο κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει με τα συνθήματα για «δίκαιη ανάπτυξη, για επιστροφή στην κανονικότητα» κ.ά., παρόμοια.


Καλούμε τους νέους και τις νέες, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους της Πάτρας, να σκεφτούν τι σημαίνουν τα περί «επιστροφής στην κανονικότητα». Σημαίνει αυτό που ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι σε ολόκληρους κλάδους που «αναπτύχθηκαν», τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, επισιτισμός και αλλού, δουλεύουν ήλιο με ήλιο, νύχτα με νύχτα, ωράρια λάστιχο, φτηνά πληρωμένοι, απλήρωτοι, με την εργοδοτική τρομοκρατία να βασιλεύει.

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα χειρότερα την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους δουλειάς να την πληρώνει με το αίμα της η εργατική τάξη - όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, με τρεις νεκρούς, μόνο στην περιοχή της Αχαΐας. Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προωθήσει νέα χτυπήματα στους εργαζόμενους, όπως έκανε με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα φέρει νέο νόμο που θα χτυπά τη δυνατότητα των εργαζομένων να απεργούν. Ο λαός χόρτασε από ψεύτικες υποσχέσεις. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή δεν επιτρέπεται να υπάρξει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιδιώκει μόνο την κοροϊδία και την εξαπάτηση της εργατικής τάξης και της νέας γενιάς. Επιδιώκει πάνω από όλα να τους υποτάξει οριστικά, να ζουν αδιαμαρτύρητα στο μόνιμο καθεστώς της φτώχειας και της ανεργίας. Την αστική τάξη και τα κόμματα της δεν της φτάνει μόνο η δουλειά. Θέλει πάνω από όλα το νου και την ψυχή των νέων ανθρώπων

● Σήμερα, όλοι μαζί, ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα, καλλιεργούν ως λύση και διέξοδο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Καλούν σε συσπείρωση για την προώθηση των «εθνικών στόχων» της ανάπτυξης.

● ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο ικανός να φέρει επενδύσεις, να φέρει την ανάπτυξη. Αυτό το σκηνικό έχουν ξαναδεί οι εργαζόμενοι.

● Να μην ξεχνάει τους «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την είσοδο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια. Σήμερα, λένε ότι οι «Εθνικοί Στόχοι» είναι τα πλεονάσματα, η ρύθμιση του χρέους, η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Σήμερα προβάλουν ως τέτοιους, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα, σαν κοινό καλό για όλους.

Η μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού στην Πάτρα και στην Αχαΐα να μην προσδοκούν τίποτε από τις υποσχέσεις των αστικών κομμάτων και τους σχεδιασμούς τους, που αφορούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Ιόνιο, τη μετατροπή της Πάτρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και «πύλη» προς την Ευρώπη. Δεν είναι για το καλό του λαού και της νεολαίας, τα πήγαινε - έλα στην Πάτρα των εκπροσώπων των μεγάλων μονοπωλίων και των πρεσβευτών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως του Γάλλου πρέσβη ….


"Η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι «ματωμένη»"

Τα πήγαινε - έλα γίνονται για να προωθηθούν τα συμφέρονται των μονοπωλίων.

Η εργατική τάξη, η νέα γενιά, δεν πρέπει να κάνουν τα οράματα και τους στόχους της αστικής τάξης δικά τους οράματα και στόχους. Δεν πρέπει να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες. Γιατί στην πραγματικότητα ζητάνε από τους εργαζόμενους και τους άνεργους να περάσουν τη θηλιά μόνοι στο λαιμό τους. Να υπογράψουν την καταδίκη τους για τα επόμενα χρόνια. Κρύβουν ότι οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, καλούνται να κάνουν θυσίες, για να κερδίζουν οι λίγοι, οι επιχειρηματίες καπιταλιστές.

Οι λεγόμενοι «εθνικοί στόχοι» είναι οι στόχοι των αστών, δεν είναι οι αστόχοι του εργαζόμενου λαού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συμπίπτουν σε αυτούς τους στόχους, κρύβουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι «ματωμένη», θα στηριχθεί πάνω στην ένταξη της εκμετάλλευσης, δε θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες. Ότι η όποια ρύθμιση του χρέους θα γίνει με «προίκα» τα μνημόνια διαρκείας, τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Ο λαός και τα παιδιά του, θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το χρέος που δε δημιούργησαν. Ο εργαζόμενος λαός, που γνώρισε στο πετσί του τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να το ξεχάσει, να δώσει συγχωροχάρτι σε αυτά τα κόμματα που παρουσιάζονται τώρα ως «μετανοούσες Μαγδαληνές».

Που δημαγωγούν πάνω στη χρεωκοπία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ διαστρεβλώνει την αλήθεια με σκοπό να χτυπήσει το ΚΚΕ και το κίνημα, ταυτίζοντας την πολιτική του ΚΚΕ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον παρουσιάζει δήθεν σαν τελευταίο «σοβιετικό κατάλοιπο». Ξέρει ότι λένε ψέματα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με το Σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία. Ούτε με την ιστορία του επαναστατικού κινήματος, τις μεγάλες θυσίες και τους ήρωές μας, που δήθεν τους τιμά για να τους καπηλευτεί, να ψαρέψει στον κόσμο που αγαπά το ΚΚΕ. Στη ΝΔ, ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, γιατί θέλουν με αυτόν τον τρόπο, να αξιοποιήσουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του λαού, για να τη στρέψουν σε συντηρητική κατεύθυνση. Μ’ ένα σμπάρο να χτυπήσουν πολλά τρυγόνια. Να χτυπήσουν ταυτόχρονα το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα.


"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σέρνει το χορό της συντηρητικοποίησης, του αντικομμουνισμού..."

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σέρνει το χορό της συντηρητικοποίησης, του αντικομμουνισμού. Ας προσέξει όμως, γιατί ο αντικομμουνισμός είναι φωτιά και πολλές φορές κάηκαν και αυτοί που την άναψαν. Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δοκιμάστηκαν επανειλημμένα και κρίνονται και σήμερα. Ούτε άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν.

Είναι κόμματα σάρκα από η σάρκα της αστικής τάξης, υπερασπίζονται με ταξικό κριτήριο τα συμφέροντά της, πάνω απ΄όλα υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το καπιταλιστικό σύστημα, γι΄αυτό συγκαλύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων, το ταξικό περιεχόμενο των πολιτικών που εφαρμόζονται χρόνια τώρα. Η ΝΔ δεν αποτελεί εναλλακτική φιλολαϊκή λύση, δεν είναι αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ρεζέρβα του συστήματος, ταυτίζεται στην ίδια στρατηγική με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καβγάς μεταξύ τους γίνεται για την κουτάλα. Γιατί τους πήραν την μπουκιά από το στόμα. Το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, που τώρα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μοιάζει με την «εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυναίκα».

Οι ομιλίες των στελεχών του, ένα στόχο έχουν, να ανασυνταχθούν για να μπορούν να συμμετέχουν στην αστική διαχείριση. Πότε με τη ΝΔ, πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να αλλάζουν όνομα αλλά ούτε την πολιτική ούτε τα χούγια αλλάζουν. Εδώ ισχύει απόλυτα η παροιμία: «Ο λύκος κι αν εγέρασε μόνο την τρίχα αλλάζει».

Σημαντικοί εκπρόσωποι, στελέχη αυτού του σχήματος, παλιές και νέες «καραβάνες» στην Πάτρα και στη γύρω περιοχή, στην Τοπική Περιφερειακή διοίκηση, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και αλλού, είναι διαχρονικά απ΄τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ, έχουν τεράστιες ευθύνες για όσα τραβάει σήμερα η φτωχολογιά της Πάτρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η άλλη όψη του ίδιου, σοσιαλδημοκρατικού νομίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι «το άλλο μισό» αυτού του πολιτικού ρεύματος, της σοσιαλδημοκρατίας, που έχει την ικανότητα να εξαπατά το λαό, το κίνημα. Είναι ο προκάτοχος και δάσκαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι, πρέπει να βγάλουν σωστά συμπεράσματα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρεωκοπία της πολιτικής του δεν οφείλεται στα ψέματα που είπε, «στις αυταπάτες που είχε», στις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησε. Η χρεωκοπία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη, από την ώρα που διακήρυξε ότι θα εφαρμόσει «φιλολαϊκές πολιτικές» μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Από την ώρα που διακήρυξε μπροστά στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, ότι έχουν τον ίδιο θεό, την καπιταλιστική ανάπτυξη και το κέρδος. Γιατί ανάπτυξη - κέρδος και λαϊκά συμφέροντα δε συμβιβάζονται. Γιατί φιλολαϊκή πολιτική και ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξουν. Καμιά αυταπάτη. Άλλα είναι τα συμφέροντα του εργάτη, άλλα είναι του κεφαλαιοκράτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόδωσε απλά όσους τον ψήφισαν. Εκανε κάτι χειρότερο, χτύπησε το κίνημα όταν αυτό πήγε να «φουντώσει». Έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά σε πέρας. Έκανε αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει ως αυταπάτη εύκολης και ανώδυνης λύσης. Είναι ένα καθαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που εφαρμόζει δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στην πραγματικότητα τη ζηλεύουν οι πιο παραδοσιακοί εκφραστές αυτού του ρεύματος. Το αστικό πολιτικό σύστημα τον χρειάζεται, για να εναλλάσσεται στην κυβερνητική εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να παίξει σ’ αυτό το παιχνίδι. Επειδή όπως φαίνεται τελειώνουν τα ψωμιά του εθνικιστικού και ακροδεξιού συμμάχου του, των ΑΝΕΛ, τώρα απλώνει τα δίκτυα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Φανταστείτε, φίλες και φίλοι, τι πανηγύρι έχει να γίνει όταν σμίξουν όλοι αυτοί …. Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία ελπίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, όχι μόνο στα ζητήματα της οικονομίας αλλά και με τη συμμετοχή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, με τα μέτρα έντασης του αυταρχισμού κατά των αγώνων του λαού. Οι εργαζόμενοι πρέπει αποφασιστικά να τον εγκαταλείψουν και να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.”

Η ομιλία έκλεισε με τα εξής λόγια: “Είμαστε περήφανοι και για την προσφορά του ΚΚΕ εδώ στην Πάτρα, στην Αχαΐα, απ΄τα χρόνια του μεσοπολέμου ακόμα, που συμβάλαμε αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης του λαού των προσφυγικών συνοικιών και σταφιδοπαραγωγών, στην ένοπλη πάλη της δεκαετίας του ΄40, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μετέπειτα στα δύσκολα χρόνια και μέχρι σήμερα. Εμείς μια υπόσχεση έχουμε να δώσουμε. Θα συνεχίσουμε στα βήματα των αλύγιστων αγωνιστών του Κόμματός μας, μέχρι να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες τους. Μέχρι τη Νίκη.


Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής συνεχίστηκε με μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ, “10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο”.

Η χορωδία και το συγκρότημα της ΚΝΕ, μαζί με μέλη της θεατρικής ομάδας προσπάθησαν να αποδώσουν την κατάσταση που επικρατούσε στη Ρωσία το 1917, πώς αυτή η κατάσταση φούντωσε και έφτασε στην ηρωική Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση!

Μέσα από την αναπαράσταση στιγμών της επανάστασης και των διωγμών, των συνελεύσεων των Μπολσεβίκων, μέσα από την χωροδειακή ερμηνεία επαναστατικών τραγουδιών και την προβολή βίντεο από την περίοδο εκείνη, παρουσιάστηκε ποιες ήταν οι συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν το λαό με το Κόμμα των Μπολσεβίκων να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία, να κατατροπώσουν τον καπιταλισμό.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μεγάλη συναυλία με τη Νατάσα Μποφίλιου και έκλεισε με λαϊκό γλέντι.