Με 23 συνολικά πόλεις είναι "αδελφοποιημένη" η Πάτρα. Αδελφοποιήσεις που ξεκινούν από τις πόλεις των Βαλκανίων και φτάνουν έως την Αμερική και την Κίνα.

Τι όμως προσφέρουν αυτές οι αδελφοποιήσεις στην Πάτρα; Τίποτα ουσιαστικά. Πρόκειται για τυπικές συμφωνίες  αδελφοποίησης που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στην πόλη και ακόμα περισσότερο στους κατοίκους της.

Οι αδελφοποιήσεις αυτές έχουν να κάνουν ίσως με μία καλή σχέση μεταξύ των δύο πόλεων, χωρίς όμως να υπάρχει ένα ουσιαστικό αντίκρισμα σε οικονομικό, κοινωνικό και σε πολιτιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι κοινωνίες τους να μην εισπράττουν κάτι, πέρα από ένα επικοινωνιακό προφίλ για την κάθε πόλη.

Με λίγα λόγια, οι συμφωνίες αυτές είναι προφορικού τύπου, της «στιγμής», χωρίς αντίκρισμα και ουσιαστικό κέρδος αφού περιορίζονται στις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των επισήμων. Στη συνέχεια εύκολα ξεχνιούνται ακόμα και από τους ίδιους τους επισήμους.

Για να έχουν ένα ουσιαστικό αντίκρισμα αυτές οι αδελφοποιήσεις, θα μπορούσαν να γίνουν με την σύναψη χαρτιών και τις σχετικές συμφωνίες με τους αντίστοιχους όρους που θα αναγκάζουν τις δύο εμπλεκόμενες πόλεις (τους φορείς τους δηλαδή) να δίνουν κίνητρα στον επιχειρηματικό, στον πολιτιστικό ή και στον πνευματικό κόσμο για μεταξύ τους συνεργασίες, σε διάφορα επίπεδα.

Το σκεπτικό αυτής της παρατήρησης ανήκει στον Οδυσσέα Ξεριζωτή που μας αναφέρει και την λίστα με τις 23 αυτές πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί με την Πάτρα. Αναλυτικά, η Πάτρα είναι αδελφοποιημένη με τις εξής πόλεις:

Αλέξινατς , Σερβία

Μπάνια Λούκα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Ανκόνα, Ιταλία

Μπάρι, Ιταλία

Βύβλος, Λίβανος

Μπίντγκοστς, Πολωνία

Καντέρμπερι, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

Κισινάου, Μολδαβία

Κραϊόβα, Ρουμανία

Ντέμπρετσεν, Ουγγαρία

Αμμόχωστος, Κύπρος

Φωξάνη, Ρουμανία

Αργυρόκαστρο, Αλβανία

Χάρκοβο, Ουκρανία

Λεμεσός, Κύπρος

Οχρίδα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Ρήγιο, Καλαβρία, Ιταλία

Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία

Σαβάννα, Τζόρτζια, ΗΠΑ

Σπλιτ, Κροατία

Βίλνιους, Λιθουανία

Γου Σι, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Καλίνινγκραντ, Ρωσία.