Με αφορμή την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η εκπαίδευση οδηγεί στην οικονομία της γνώσης, προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και την απασχόληση, ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα, συμβάλλει στην αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Η πολιτική μας για την Παιδεία πρέπει να βασίζονται στη συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων, στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στη συναίνεση.

Δεν πρέπει να περιορίζεται προγραμματικά στα όρια μιας τετραετίας. Αντίθετα, θα πρέπει να διαμορφώνει την προοπτική ολόκληρης της νέας γενιάς και οι πολιτικές δεν πρέπει να γνωρίζουν κομματικά σύνορα, ιδεοληψίες και φανατισμούς.

Το βασικό κοινωνικό στερεότυπο που οφείλουμε να καταρρίψουμε, είναι η εννοιολογική ταύτιση των όρων Εκπαίδευση και Παιδεία.

Εκπαίδευση είναι το σύστημα, οι πόροι, η υλικοτεχνική υποδομή, το θεσμικό πλαίσιο, τα εποπτικά μέσα, και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι.

Παιδεία είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το μπόλιασμα της ψυχής της Νέας Γενιάς με διαχρονικές αξίες του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας. Με ήθος, ανθρωπιά και ευαισθησίες.

Στόχος μας, στον τομέα της Παιδείας, θα πρέπει να είναι η νέα γενιά της χώρας μας να αποτελεί τον εκφραστή και το συνεχιστή ενός διαχρονικού πολιτισμού, που είναι ανοικτός στις προκλήσεις του κόσμου, διαπνέεται από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζει δυναμικά να προσφέρει, όχι μόνο στην πατρίδα, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη του την έκταση, με ξεκάθαρη στρατηγική και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από συνεκτικότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα.

Έχουμε υποχρέωση, απέναντι στη νέα γενιά, να οδηγήσουμε τη χώρα και την Παιδεία μας μπροστά. Πρέπει με νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του σήμερα και με υπευθυνότητα να χτίσουμε τα θεμέλια και τις βάσεις για το αύριο

Εύχομαι καλή χρονιά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης».