Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς Πατρινούς πολίτες, βλέποντας ανθρώπους, σε διάφορα σημεία της Πάτρας, να κοιμούνται σε παγκάκια, σε εισόδους πολυκατοικιών, ακόμα και σε υπόστεγα.

Το ίδιο ερώτημα υπάρχει βλέποντας και τους άλλους ανθρώπους που ψάχνουν στους κάδους για απορρίμματα, χωρίς να είναι ρακοσυλλέκτες, μήπως βρουν κάποιο φαγώσιμο.

Ο καθένας θα σκεφτεί: "Μα, καλά δεν υπάρχουν κοινωνικές δομές από τον Δήμο, την Εκκλησία και τους ευρύτερους φορείς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς;"

Το βράδυ του Σαββάτου, ανάμεσα στους δεκάδες νέους που έπιναν και κάθονταν στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, υπήρχε ξαπλωμένος ένας άνδρας που προσπαθούσε να κοιμηθεί, έχοντας απλώσει εκεί όλη την…περιουσία του.

Η εικόνα από μόνη της προκαλούσε θλίψη στον οποιονδήποτε όπως και στους θαμώνες του πεζόδρομου που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτος από κόσμο. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση. Στο κέντρο της Πάτρας υπάρχουν αρκετές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις.

Η γυναίκα που μιλάει μόνη της στην πλατεία Μαρκάτου, ο άγνωστος άνδρας που κάθεται συνήθως στην συμβολή του πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου και της Αγίου Νικολάου, ή ο νεαρός που τον βλέπουμε κυρίως στο κάτω μέρος της Γεροκωστοπούλου.

Στην πλατεία Ομονοίας κοιμάται κάθε βράδυ μία οικογένεια Ρομά, στα Ψηλαλώνια βρίσκει καταφύγιο η λεγόμενη «βασίλισσα», ενώ στην Τριών Ναυάρχων κάθε τόσο βλέπει κανείς έναν ηλικιωμένο που ψάχνει στα σκουπίδια και που και που ρίχνει και ένα υπνάκο σε ένα παγκάκι της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί ακόμα που «χάθηκαν» από το κέντρο, όπως ο άνδρας που κοιμόταν στην Ρήγα Φεραίου κοντά στην Παντανάσσης ή ηλικιωμένη που έβγαζε τις νύχτες στον Έσπερο, στην πλατεία Γεωργίου.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ή Εκκλησία που είναι και οι μοναδικοί φορείς που έχουν δείξει μία σχετική κοινωνική δράση;

Οι άνθρωποι αυτοί είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Η πολιτεία όμως; Αρκείται σε αυτό;