Από τα πρώτα δευτερόλεπτα παραμονής στην Κωνσταντινούπολη αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εκείνον του Ελσίνκι. 

Από την εκνευριστικά οργανωμένη φινλανδική πρωτεύουσα, με τους χαμογελαστούς και καλοκάγαθους πολίτες, την άνευρη ησυχία και την απόλυτη τάξη, κι όλα αυτά μέσα σε ένα μουντό τοπίο, με μόνιμη συννεφιά, σπάνια ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο, το Ευρωμπάσκετ για μας μεταφέρθηκε στο… άλλο άκρο. 

Χάος στο αεροδρόμιο, φωνές, κακό, εκνευρισμένοι από την ταλαιπωρία διαρκών ελέγχων και τη ζέστη ταξιδιώτες, τσακωμοί για ένα ταξί στο αεροδρόμιο, οδηγοί που φλερτάρουν ανά πάσα στιγμή με το τρακάρισμα και ο ήχος της κόρνας (που για 7-8 μέρες είχαμε ξεχάσει) να μοιάζει το ringtone μιας ολόκληρης πόλης συνέθεταν το άγριο σκηνικό στη νέα βάση της Εθνικής. 

Κάτι σαν… υπενθύμιση πως το πράγμα σοβαρεύει. Και παρότι για την ελληνική ομάδα τα νοκ άουτ άρχισαν ουσιαστικά προχθές, οι μεγάλες μάχες είναι πλέον μπροστά της. Όλοι στις τάξεις της αποστολής είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι πριν την πρώτη «κυνομαχία», το Σάββατο απέναντι στη Λιθουανία (21:30). Ελπίζουμε κι όχι την τελευταία. 

Όπως αναφέρει το sport-fm, το μόνο που φαίνεται να έφερε η Εθνική από το Ελσίνκι είναι η ηρεμία του. Η πρόκριση στους «16» θαρρείς και διέγραψε μεμιάς όσα είχαν προηγηθεί. Αυτή είναι η μαγική ιδιότητα των νικών, να κουκουλώνουν καθετί αρνητικό, σε αντίθεση με τις ήττες που βάζουν όλα τα στραβά κι ανάποδα στο μεγεθυντικό φακό. Το κλίμα στην ομάδα είναι καλύτερο από ποτέ άλλοτε αυτό το καλοκαίρι. Η ταλαιπωρία από τον… Μαγγελάνο οδηγό που κατάφερε να χαθεί και μια οδική απόσταση δέκα λεπτών να την κάνει σε 55 (!) δεν έφερε εκνευρισμό για την καθυστέρηση στην έναρξη της προπόνησης, αλλά απίθανες ατάκες που σκόρπισαν το γέλιο στην αποστολή. Τα χαμόγελα περίσσευαν και στα παιχνίδια στο τέλος της προπόνησης ή λίγο αργότερα στο δείπνο του Κώστα Σλούκα, που σε ρόλο ξεναγού (ίσως αν οδηγούσε αυτός εξ αρχής να μη χανόταν ποτέ το πούλμαν της αποστολής) αλλά και μέρα με τη μέρα περισσότερο ηγέτη ανέλαβε να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις. 

Φυσικά καλό κλίμα δεν σημαίνει… εκδρομή. Το μενού σήμερα περιλαμβάνει διπλή προπόνηση, το πρωί στο «Αμπντί Ιπεκτσί» και το βράδυ στο «Σινάν Ερντέμ», ενώ ενδιάμεσα θα υπάρχει πολύ βίντεο, καθώς οι συνεργάτες του Κώστα Μίσσα είναι οι μόνοι που δεν ξεκουράζονται λεπτό ξεσκονίζοντας κάθε πτυχή του παιχνιδιού της Λιθουανίας. 

Όλοι στις τάξεις της Εθνικής είναι συνειδητοποιημένοι για την αποστολή και τις δυσκολίες της. Όμως πλέον πιστεύουν περισσότερο σε αυτή την ομάδα. Όπως και όλοι εμείς…