Θεωρητικά οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση αργούν ακόμα. Μέχρι το 2019 που είναι να γίνουν υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και συνεργασίες.

Οι τελευταίες (οι συνεργασίες δηλαδή) με το νέο σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό της απλής αναλογικής, δεν θα χρειάζονται και τόσο.  

Η απλή αναλογική έχει «αναστατώσει» τις παρατάξεις στους ΟΤΑ της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος. Μέχρι ώρα  ίσχυε σε επίπεδο παράταξης, η λεγόμενη ενισχυμένη αναλογική.

Πλέον η απλή αναλογική θα ισχύει διαπαραταξιακά. Τι σημαίνει αυτό; Σε μια δημοτική αρχή για παράδειγμα μπορεί να υπάρξουν πλέον αντιδήμαρχοι από διαφορετικές παρατάξεις, ενώ μεγαλύτερος πλουραλισμός ίσως υπάρξει και στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. Οι επικριτές της νέας αυτής αλλαγής στην τοπική αυτοδιοίκηση μιλούν για επικείμενη αναρχία τους Δήμους και στις Περιφέρειας (θα ισχύσει και εκεί).

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτοί που επισημαίνουν ότι ίσως τελικά το σύστημα της απλής αναλογικής να είναι πιο δίκαιο, αρκεί να εφαρμοστεί με βάση την μείζωνα κατεύθυνση και όχι την ελάσσονα.

Όλα θα φανούν στην πράξη. Σε 1,5 χρόνο δηλαδή από τώρα. Εκτός πια αν οι θητείες των τοπικών αρχών ολοκληρωθούν σε τέσσερα αντί για πέντε χρόνια. Γιατί ακούγεται και αυτό….