Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων για το σχολικό έτος 2017 – 2018, δόθηκε προ ημερών από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο, το μέλος της Διοίκησης του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων και υπεύθυνη Γραμματείας Διοίκησης των Λαϊκών Φροντιστηρίων, Λυδία Καραθανασοπούλου και τον Εκπρόσωπο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέα Αντωνόπουλο.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου μας, θα συνεχίσει και την φετινή χρονιά την λειτουργία του.

Αξιοποιούμε την περυσινή πετυχημένη πορεία του που είχε πολύ θετικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα:

-Μεγάλη συμμετοχή μαθητών. Πάνω από 400 παιδιά, συμμετείχαν στα 12 συνολικά φροντιστηριακά κέντρα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις γειτονιές του Δήμου μας.

-Θετική ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς φορείς, που υποστηρίζουν πολύπλευρα και εθελοντικά την δομή. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, ξεπέρασε τους 150.

-Υψηλό ποσοστό επιτυχίας των παιδιών στην πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι λόγοι που επιβάλουν τη συνέχιση του «Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης» και τη φετινή σχολική χρονιά, είναι η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι άνεργοι.

Το ακόμα χειρότερο σχολείο για τους μαθητές και τους γονείς που ετοιμάζει με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με περισσότερα εμπόδια και εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, με σκληρό ανταγωνισμό και «χαμένους» τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται ο γονιός να πληρώνει από την τσέπη του για τη γνώση των παιδιών του την οποία έπρεπε να προσφέρει η κατά τα άλλα «Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση».

Ειδικά στο Δήμο μας, που έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων στην Ελλάδα (συνολικά 30.000 από τους οποίους περισσότεροι από 15.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι) το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

Καλούμε τα παιδιά των ανέργων, των φτωχών αυτοαποσχολουμένων, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών να γραφτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου, το επόμενο διάστημα.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους φορείς (Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Λαϊκές Επιτροπές, Σωματεία Εργαζομένων, Επιστημονικούς Φορείς, Εκπολιτιστικούς Συλλόγους) καθώς και τους εκπαιδευτικούς να υποστηρίξουν και φέτος αυτή την πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής, με επιδίωξη να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο Αγώνας ο μοναδικός δρόμος για να βαδίσουμε.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει τη διεκδίκηση και απαιτεί:

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παιδεία με σύγχρονες υποδομές και οικονομική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή εργασία, την κατάργηση της κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, δεν θα τους διαχωρίζει με βάση την οικονομική τους κατάσταση, αλλά θα μορφώνει πραγματικά και ολόπλευρα όλα τα παιδιά.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ανδρέας Αθανασόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Η πολύχρονη ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις μεγάλες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό, έχει καταδικάσει τις λαϊκές οικογένειες να βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια. Η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, που εκφράζεται με τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, τα υπερπληθή τμήματα μαθητών, με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα (λειτουργία και συντήρηση), την απουσία ουσιαστικών δομών υποστήριξης, όπως η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο σχολείο, εξαναγκάζει το γονιό να πληρώνει για να καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των παιδιών του.

Σε αυτές τις συνθήκες, επιβάλλεται η συνέχιση του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης στο Δήμο μας, του οποίου η δομή και η λειτουργία του, στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Στα πλαίσια αυτά, έχει ιδιαίτερη αξία να αναφέρουμε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, συζητήθηκε και ψηφίστηκε η ενίσχυση με το ποσόν των 30.000 ευρώ, των σχολικών επιτροπών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη μέρους των αναγκών λειτουργίας του Λαϊκού Φροντιστηρίου του Δήμου μας».

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε επίσης, ότι μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξελίσσεται και πρόγραμμα συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής με φορείς της εκπαίδευσης, με στόχο την κοινή δράση για τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας Παιδείας.

Τέλος, η υπεύθυνη Γραμματείας Διοίκησης των Λαϊκών Φροντιστηρίων, Λυδία Καραθανασοπούλου, αναφέρθηκε στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 με τον εξής τρόπο:

1) Στην Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού Πλατεία Γεωργίου 17 Α΄,4ος Όροφος Καθημερινά από Δευτέρα – Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ.

Τηλ. επικοινωνίας: 2610-240196

2) Στα Γραφεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων και Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Πατρέων.

3) Ηλεκτρονικά μπορούν να κατατεθούν επίσης αιτήσεις συμμετοχής στο email: [email protected]

4) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις αιτήσεις και στο site του Δήμου: www.e-patras.gr