Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου να επισκέπτεται τον παραδοσιακό οικισμό της Χαλανδρίτσας με τα λιθόστρωτα μονοπάτια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, ξεκίνησε η 16η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας.

Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να βρει δεκάδες τοπικά αγροτικά προϊόντα και χειροποίητα είδη της πλούσιας λαογραφίας της περιοχής, μεταξύ αυτών μέλι, λικέρ, τσίπουρο, τσάι, τυριά, γλυκά, τοπικά εδέσματα, καλλυντικά από φυτικά έλαια, φο μπιζού, κεριά, τσάντες, διακοσμητικά, καλλιτεχνίες κλπ.

Τα περίπτερα στην φετινή αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσας έφτασαν τα 100, αριθμός που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των εκθετών που προέρχονται όχι μόνο από την περιοχή του Ερυμάνθου της Αχαΐας, αλλά και από διάφορα μέρη της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου (έως και από την Σπάρτη).

Βασικό στοιχείο της φετινής αγροτικής έκθεσης είναι το μέλι αφού πολλά περίπτερα της έκθεσης, έχουν να κάνουν με εταιρείες που αφορούν την παραγωγή αυτή, ενώ ξεχωριστό κομμάτι είναι αυτό των αγροτικών μηχανημάτων και των τρακτέρ, αλλά και της σχολής ιππασίας, με παιδάκια να εκπαιδεύονται πάνω σε άλογα.

Ένα επιπλέον στοιχείο που ξεχωρίζει στην φετινή έκθεση είναι αυτό της παράλληλης έκθεσης της Βυζαντινής Αγιογραφίας, με δεκάδες εικόνες να εκθέτονται, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα από τον Βυζαντινό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ το παραδοσιακό στοιχείο της όλης εκδήλωσης, αποτυπώνουν διάφορα δρώμενα που πηγάζουν μέσα από τις παραδόσεις της περιοχής (για παράδειγμα η ζύμωση της κουλούρας του γάμου), το λαογραφικό μουσείο που είναι ανοικτό για αυτές τις μέρες, αλλά και οι παραδοσιακές χορογραφίες από χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων του Δήμου Ερυμάνθου, αλλά και της Πάτρας.


16η Αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσα λαογραφικό μουσείο


Περίπτερα - 16η Αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσα


Έθιμο της κουλούρας - 16η Αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσας


Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του Γ. Τσιρώνη

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολου Κατσιφάρα, των βουλευτών Ανδρέα Ριζούλη, Κώστα Σπαρτινού, Νίκου Νικολόπουλου, Ανδρέα Κατσανιώτη και δεκάδων ακόμα στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής σκηνής, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους για να παραμείνουν στην ύπαιθρο και στα χωριά τους.

Τον μουσικό τόνο των εγκαινίων έδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων, αλλά και πολλά χορευτικά συγκροτήματα που ανέβηκαν στη σκηνή στον χώρο των επισήμων. Μετά την έκθεση ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, συνοδευόμενος από αρκετούς επισήμους έκανε μία βόλτα από τα περίπτερα της έκθεσης και συνομίλησε με τους εκθέτες, αλλά και τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση στην Χαλανδρίτσα θα συνεχιστεί το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με αρκετά δρώμενα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, αποτελώντας και φέτος το κορυφαίο πολιτιστικό - λαογραφικό γεγονός για την ορεινή Αχαΐα, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και καλωσορίζοντας το φθινόπωρο.


Φιλαρμονική - 16η Αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσας


Χορευτικά - 16 Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας