Λίγο έλειψε να επαναληφθεί η τραγωδία του 2007 με τους πυροσβέστες – πλήρωμα δύο πυροσβεστικών οχημάτων να ζουν εφιαλτικές στιγμές μέσα στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στα Ροδινά. Για αρκετή ώρα μετά προσπαθούσαν να συνέλθουν και να συνεχίσουν στο ιερό τους καθήκον παλεύοντας και πάλι με τις φλόγες που λίγο πριν απειλούσαν να τους κάψουν.

Αρχικά ήταν το όχημα Κ27 του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων που κατευθύνθηκε πρώτο στην πυρκαγιά και βρέθηκε μπροστά στο μέτωπο με αυτοθυσία και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Όπως αναφέρει το ilialive, λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης των ανέμων οι φλόγες τους κύκλωσαν και από τους πυκνούς καπνούς δεν μπορούσαν ούτε να δουν μπροστά τους ούτε να αναπνεύσουν. Κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του ασυρμάτου και κλείστηκαν στην καμπίνα του οχήματος για να αντέξουν. Οι επικεφαλής μη έχοντας άλλη άμεση λύση για να σώσουν τους πυροσβέστες έδωσαν εντολή στα εναέρια μέσα που έφταναν εκείνη την ώρα στα Ροδινά να εντοπίσουν μέσα στους καπνούς το όχημα και να κάνουν ρίψεις πάνω του και γύρω του δημιουργώντας έτσι μια ζώνη διαφυγής.


Όπως και έγινε για να καταφέρουν λίγη ώρα αργότερα οι τρεις πυροσβέστες να ξεφύγουν με το όχημα απο τις φλόγες. Οι επικεφαλής κάλεσαν ασθενοφόρο προληπτικά, όμως οι πυροσβέστες αρνήθηκαν την παροχή βοήθειας λέγοντας πως είναι καλά στην υγεία τους και συνέχισαν το έργο τους σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς που υπήρχε ανάγκη.

Ένα δεύτερο όχημα επίσης με τρεις πυροσβέστες μέσα, το Κ17, είδαν τις φλόγες να "γλύφουν" το όχημά τους. Το σήμα του Πυροσβεστικού Σώματος έλιωσε, όπως έλιωσε το χρώμα αλλά και πλαστικά μέρη του οχήματος. Όταν είδαμε λίγο αργότερα τους πυροσβέστες - πλήρωμά του, ήταν τσακισμένοι ψυχολογικά. Προσπαθούσαν να πάρουν μια ανάσα, να πιουν λίγο νερό για να συνεχίσουν. Αφότου επισκεύασαν κάποιες ζημιές στο όχημα συνέχισαν το έργο τους και πάλι…


Το έργο που είχαν ξεκινήσει για να σώσουν τα σπίτια του χωριού που απειλούνταν από τις φλόγες...

Τα δύο περιστατικά είναι ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα φέτος με μεγάλους κινδύνους οι πυροσβέστες και στην Ηλεία. Ας ελπίσουμε ότι θα αντέξουν - γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί και λυγίζουν - και θα ολοκληρώσουν την αντιπυρική περίοδο χωρίς άλλα προβλήματα...