Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνής άσκηση έρευνας-διάσωσης, με την ονομασία «CYPFRA-04/17», όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Η άσκηση έγινε με τη συμμετοχή και γαλλικής φρεγάτας. Η Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση αυτή δέσμευσε με Notam, μεγάλης έκτασης περιοχή που επικαλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που με βάση σχετική Navtex της Τουρκίας, διεξάγει παράνομες δραστηριότητες από τα μέσα του περασμένου μήνα του σεισμογραφικό «Barbaros».

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και τον συντονισμό των αεροπορικών και ναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα σε πλατφόρμες ή πλοία και ως εκ τούτου τέθηκε σε εφαρμογή από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας το Σχέδιο Ε-Δ «Νέαρχος» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η άσκηση αποτελούσε την τέταρτη συνεργασία, εντός του 2017, μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επίσκεψη την Πέμπτη του ακόλουθου Άμυνας της Γαλλίας στην Κύπρο, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, δεν ήταν προφανώς άσχετη με τη σημερινή άσκηση. Η γαλλική συμμετοχή, με σύγχρονη φρεγάτα, σε τέτοια άσκηση και ακόμα περισσότερο σε περιοχή όπου κορύφωσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με αφορμή ακριβώς τη γεώτρηση της γαλλικής ΤΟΤΑL στον στόχο «Ονισήφορος» του τεμαχίου 11, προφανώς στέλνει τα δικά της μηνύματα.

Παράλληλα, άσκηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με δεύτερη Notam που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα διεξάγεται στα ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας.