Δημιουργήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν η πίστη, η ορθοδοξία και η γλώσσα ήταν τα μοναδικά εφόδια για τους Έλληνες για να διατηρήσουν την ταυτότητα τους και την συλλογική τους μνήμη.

Η Ιερά Μονή Αγίων Πάντων κατασκευάστηκε το 1728 από μοναχούς που έψαχναν για αρκετά χρόνια να βρουν τις δυνατότητες και τον κατάλληλο χώρο για να χτίσουν ένα μοναστήρι. Ήταν τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας τότε που όλο και περισσότεροι νέοι γίνονταν μοναχοί για να γλιτώσουν από τον τούρκικο ζυγό.

Η ανέγερση του μοναστηρίου και η φύλαξη στο πέρασμα των χρόνων συνδέεται με δεκάδες θρύλους και παραδόσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τις εξίσου αναρίθμητες παραδόσεις και τα κρυμμένα μυστικά του βουνού του Ερυμάνθου.

Αρχικά το μοναστήρι φτιάχτηκε στην θέση όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή Ταξιαρχών. Το υψόμετρο ήταν μεγάλο και οι καιρικές συνθήκες για τους μοναχούς. Η μονή έτσι κτίστηκε πιο κάτω στην θέση Άγιος Αντώνιος για να πάει αργότερα απέναντι στην θέση όπου βρίσκεται τώρα, στο ονομαζόμενο Σέλιντζα.

Η μονή είναι περιτριγυρισμένη από δάσος που μαζί με την περηφάνια και το αγέρωχο ύφος του βουνού, αποτυπώνουν την σκληρότητα της μοναστικής ζωής, αλλά και την τρυφερότητα που κρύβει μέσα της, αφού οι μοναχοί είναι αυτοί που έρχονται πιο κοντά με τον Θεό.


Η μονή λειτουργεί ακόμα και σήμερα, ενώ μετά τις αναστήλωσης των εξωτερικών της χώρων, αλλά και των κελιών που αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε ακόμα πιο όμορφη, χωρίς να χάσει το αρχικό αρχιτεκτονικό της ύφος. Αξιόλογη πάντως είναι η εικονογράφηση των τριών ναών που βρίσκονται στο εσωτερικό της Μονής: (Ευαγγελιστρίας, Αγίου Ιωάννου, Αγίων Πάντων).

Η Ιερά Μονή Εορτάζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων μετά πάσης θρησκευτικής λαμπρότητας. Αξίζει τον κόπο για τον προσκυνητή – περιηγητή να επισκεφθεί την μονή. Μπαίνοντας σε αυτή θα αισθανθεί δέος και κατάνυξη για τον χώρο, νιώθοντας τον Θεό ακόμα πιο κοντά…