Δεκαπενταύγουστος και η Ελλάδα γιορτάζει την Παναγία, την Κοίμηση της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης που έχει ταυτιστεί με το ελληνικό καλοκαίρι, το γαλάζιο της θάλασσας, το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα των σπιτιών, το πράσινο του βουνού και την ιεροσύνη των ξωκλησιών και των μοναστηριών που υπάρχουν διάσπαρτα στα ορεινά της χώρας και είναι αφιερωμένα στην «Κυρά» της Ελλάδος, στην «Κυρά» της πίστης μας.

Στην Πάτρα, την τιμητική της έχει η Ιερά Μονή του Γηροκομειού, με πλήθος πιστών να ανεβαίνει κάθε χρόνο εκεί για να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Γηροκομίτσσας που φυλάσσεται στην Μονή, αλλά και για να παρακολουθήσει τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από τα Εγκώμια της Παναγίας την προ–παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Την παραμονή του Κοίμησης της Θεοτόκου ο κόσμος δεν σταμάτησε να συρρέει έως αργά το βράδυ στην Μονή για να προσκυνήσει και σύμφωνα με όσους επισκέπτονται κάθε χρόνο το μοναστήρι, οι πιστοί φέτος ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, περιμένοντας με υπομονή, ευλάβεια και κατάνυξη στην «ουρά».

Όμως δεν είναι μόνο η Μονή του Γηροκομειού που πανηγυρίζει και έχει την τιμητική της κάθε Δεκαπενταύγουστο. Το «μικρό Πάσχα» όπως ονομάζεται ο Δεκαπενταύγουστος το ζουν σε όλη την μεγαλοσύνη του εκατοντάδες παραθεριστές στα χωριά της Αχαΐας, αφού είναι δεκάδες οι ναοί και οι μονές που είναι αφιερωμένες στην Παναγιά και στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Συγκεκριμένα γιορτάζει η ιστορική μονή στο Μεγάλο Σπήλαιο των Καλαβρύτων πάνω από την χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού με πλήθος πιστών να φτάνει για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Στην Παναγιά είναι αφιερωμένη και η ιερά μονή Μακαλεριάς, σε ένα μοναστήρι που βρίσκεται πάνω σε ένα γυμνό και απότομο βράχο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, κοντά στην κοινότητα Λαπαναγοί. Κάθε χρόνο πλήθος πιστών ανεβαίνουν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Μακελαριά για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στην χάρη της.

Ακόμα πιο ψηλά, κοντά στα Αγράμπελα Καλαβρύτων γιορτάζει μία ακόμα μονή που είναι αφιερωμένη στην Παναγιά και η οποία κάθε χρόνο δέχεται πλήθος επισκεπτών από τα γύρω χωριά της ορεινής Ηλείας, του Ερυμάνθου και των Καλαβρύτων.

Ο λόγος για την Ιερά Μονή Παναγιάς Πορετσού, χρισμένη στους πρόποδες του Ερυμάνθου, στα σύνορα της Αχαΐας και της Ηλείας, μέσα στα δάση, με πλήθος παραδοσιακών εκδηλώσεων και εθίμων από τους κατοίκους των χωριών να διαδραματίζονται κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Η Πάτρα και η Αχαΐα, λοιπόν γιορτάζει την «Κυρά» της. Καλή Παναγιά σε όλους…