Πόλο στον μόλο της Αγίου Νικολάου, μπροστά από το παλαιό λιμάνι και πίσω από τον κυματοθραύστη;

Πριν από δεκαετίες αυτό ήταν μια πραγματικότητα για τους παλιούς Πατρινούς και μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό γεννήθηκε η «σπίθα» του Ναυτικού Ομίλου Πατρών.
Ε, το σκηνικό αυτό δεν αποκλείεται να το δούμε στην Πάτρα και εμείς οι εκπρόσωποι των νεότερων γενεών, στο πλαίσιο των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, σε περίπτωση που η αχαϊκή πρωτεύουσα καταφέρει και κερδίσει την διοργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr η συντονιστική επιτροπή για την διοργάνωση των αγώνων σκέφτεται σοβαρά να προτείνει στην Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων το Sea Water Polo, ως το νέο άθλημα που θα αποκτήσει φωνή στην αθλητική αυτή εκδήλωση.

Κάθε πόλη που διοργανώνει τους αγώνες έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα «δικό» της σπορ, ανάμεσα στα εννέα «κλασικά» που ήδη γίνονται και φιλοξενούνται στους αγώνες.

«Το Sea Water Polo είναι ένα άθλημα που έχει την δική του ιστορία στην Πάτρα, έχει βγάλει σημαντικούς αθλητές και που σίγουρα ξυπνάει αναμνήσεις στους παλαιότερους» τονίζει ο πρόεδρος της συντονικής επιτροπής, Τάκης Πετρόπουλος.

Ήδη τα μέλη της επιτροπής βρίσκονται σε επαφές με το εργαστήριο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολου Βανταράκη, για τον έλεγχο των νερών στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας και για το αν είναι κατάλληλα για να γίνονται εκεί αγώνες πόλο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του εργαστηρίου είναι θετικές και ανοίγουν τον δρόμο για να υλοποιηθεί η πρόταση της υποψηφιότητας της Πάτρας.


Όταν ο ΝΟΠ έπαιζε το 1968 με τον Ολυμπιακό

Αγώνας δρόμου για να προλάβουμε

Από εκεί και πέρα τα σπορ που θα προτείνει η συντονιστική επιτροπή για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα και χωρίς ακόμα τίποτα να είναι σίγουρο, είναι τα εξής:

Beach Volley, beach Soccer, beach handball, beach tennis, beach wresting, sailing (ιστιοπλοΐα),  swimming fin (κολύμβηση με βατραχοπέδιλα σε πισίνα ), κωπηλασία και swimming sea (κολύμβηση στην θάλασσα).

Η επιλογή των αθλημάτων έχει να κάνει με την ευρύτερη δυναμική των σπορ, με το αν αυτά ταιριάζουν και έχουν απήχηση στην πόλη που θα διοργανώνει τους αγώνες, με την μορφολογία και τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε υποψήφιας, αλλά και φυσικά με το οικονομικό.

Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, για την επιτροπή είναι να προλάβει να συμπληρώσει τον φάκελο της υποψηφιότητας της Πάτρας, καλύπτοντας τον χαμένο χρόνο. «Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε αυτή η επιτροπή είμαστε σε συνεχείς επαφές και προχωράμε με γοργούς ρυθμούς, ώστε να καταθέσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση» τονίζει ο Τάκης Πετρόπουλος. «Ελπίζουμε να προλάβουμε…».