Έντονες είναι οι διαφωνίες του ιατρικού κόσμου για το νομοσχέδιο που αφορά την ανανέωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την καθιέρωση την λειτουργία 240 τοπικών Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Το όλο νομοσχέδιο αποβλέπει την σταδιακή κατάργηση των συμβεβλημένων ιατρών με το ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο δίνει υπερεξουσίες στον υπουργό Υγείας, χωρίς να λαμβάνει τις ανάγκες των ασθενών της κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ο γιατροί, το νέο νομοσχέδιο που ήδη έχει ψηφιστεί από την Βουλή για να μπορέσει να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς χρειάζεται το υπουργείο να προχωρήσει σε δεκάδες τροπολογίες.

Επιπλέον πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην πράξη, έχοντας σαν τελικό αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Ουσιαστικά ο ασθενής που έχει ένα ειδικό πρόβλημα με βάση το νέο σύστημα θα είναι αναγκασμένος να απευθύνεται στον γενικό γιατρό (παθολόγο) και όχι στους ειδικευμένους ιατρούς που γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί από την στιγμή που τελικός στόχος του νέου νομοσχεδίου θα είναι η κατάργηση των συμβεβλημένων ιδιωτικών ιατρείων με την δημόσια υγεία, σημαίνει ότι το βάρος στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα δοθεί στον κρατικό τομέα.

Ο κρατικός τομέας της δημόσιας υγείας, όμως, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα, μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η χρηματοδότηση του στηρίζεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ο αποκλεισμός των ιδιωτικών ιατρείων από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στον κρατικό τομέα, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία των πολιτών, αφού αυτοί θα είναι που θα πληρώσουν σε τελική ανάλυση το κόστος της δυσλειτουργίας του συστήματος.

Ο σχεδιασμός για την Πάτρα

Στην Πάτρα ο όλος σχεδιασμός προβλέπει την λειτουργία 10 Τοπικών Μονάδων Υγείας που θα εδρεύουν στις περιοχές Οβρυά- Δεμένικα, Παραλία, Ζαρουχλέικα, Προσφυγικά, Άνω πόλη, Κεντρικό (Γούναρη), Αγ. Αλεξίου, Αγυιά, Ρίο, ενώ η 10η Μονάδα εξετάζεται εάν θα είναι στην περιοχή του Σκαγιοπούλειου, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος ή θα είναι προς την περιοχή του Αγ. Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του 4ετους προγράμματος. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου και λήγει την Παρασκευή στις 25 του μήνα.