Επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται στο... έλεος των φόρων. Ο χειμώνας που πέρασε, αποδείχτηκε οικονομικά δύσκολος, αφού οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στα βασικά τους έξοδα. Και το καλοκαίρι όμως φαίνεται πως κυλά με δυσκολίες για το σύνολο σχεδόν των πολιτών, καθώς οι φόροι αυξάνονται και πληθύνονται... 

Το πρώτο «φορολογικό χτύπημα»

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να έχουν φροντίσει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ήταν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου (2017). Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα, ενώ υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο φόρος που τους αναλογεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος θα καταβάλουν τον φόρο από οκτώ σε έξι δόσεις.

Όλα τα «φορολογικά χτυπήματα» από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο του 2018

ΕΝΦΙΑ: Σε λίγες ημέρες καταφτάνουν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη, ενώ η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018. 

Τέλη κυκλοφορίας: Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να καταβάλουν 1,1-1,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

 

Πάνω από 1.000 ευρώ ο μέσος φόρος για κάθε φορολογούμενο

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το 41,58% εξ’ αυτών ήταν χρεωστικές, με το συνολικό προς καταβολή ποσό να προσεγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ και το οποίο ισοδυναμεί σε μία μέση επιβάρυνση 1.450 ευρώ ανά υπόχρεο. Το 42% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ περίπου το 15,5% ήταν πιστωτικό, με τους δικαιούχους των επιστροφών να λαμβάνουν συνολικά το ποσό των 361 εκ. ευρώ, δηλαδή 379,85 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. 

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους με...πιστωτικές!

Οι Έλληνες φορολογούμενοι, όπως είναι άλλωστε φυσικό, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση που επιβάλλει με «δόξα και τιμή» η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα,  μισό δισεκατομμύριο ευρώ «φόρτωσαν» στις πιστωτικές τους! Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι τράπεζες δείχνουν πως τον Ιούλιο πληρώθηκαν με κάρτες τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ φόρων εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον το 1/7 όσων συνολικά αναμένεται πως εισπράχθηκαν τον Ιούλιο σαν πρώτη δόση ή εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.