Μόνο στο Λονδίνο, οι επιθέσεις το 2015 ήταν 261, ενώ το 2016 εκτοξεύτηκαν στις 454, αύξηση της τάξης του 73%.

Μέσα στο 2017, σύμφωνα με το Sky News έχει καταγραφεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων καθώς ήδη έχουν σημειωθεί περίπου 400 μέσα στους πρώτους 8 μήνες του χρόνου.

«Αν και οι παλαιότερες επιθέσεις είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια ληστειών κυρίως, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στα τελευταία περιστατικά που καταγράφονται, το οξύ στην ουσία έχει αντικαταστήσει τα μαχαίρια ως όπλο» λένε οι ειδικοί.

«Ο αριθμός των επιθέσεων με οξύ έχει εκτοξευθεί ιδιαίτερα στο Λονδίνο», λέει ο Τζον Γκράντλινγκ, φυσίατρος στα έκτακτα περιστατικά του Barts Health Trust.

Πρόθεση των δραστών δεν είναι να σκοτώσουν αλλά να παραμορφώσουν επισημαίνει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τον περασμένο μήνα, δύο έφηβα αγόρια συνελήφθησαν με την κατηγορία 6 επιθέσεων με οξύ στους δρόμους του Λονδίνου μέσα σε διάστημα μόνο 72 λεπτών. Λίγες μέρες νωρίτερα ένας άνδρας είχε συλληφθεί επειδή έριξε οξύ σε πολλά υποσχόμενο μοντέλο στην βρετανική πρωτεύουσα.

Αν και οι επιθέσεις με οξύ σπάνια προκαλούν θάνατο, οι τραυματισμοί εκτός από την παραμόρφωση μπορούν αν οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση.

Από την πλευρά τους τα θύματα ζητούν σκληρότερα μέτρα και ποινές από την πολιτική και τη δικαιοσύνη.

Για παράδειγμα, το 2002, έπειτα από παρόμοιες επιθέσεις, το Μπαγκλαντές απαγόρευσε την ελεύθερη πώληση οξέως ενώ επέβαλε σκληρότερες επιθέσεις στους δράστες, μειώνοντας τα ποσοστά των επιθέσεων κατά 15-20%.

Η Ινδία και η Καμπότζη επίσης έχουν εφαρμόσει σκληρότερη νομοθεσία για την καταπολέμηση των επιθέσεων με οξύ, αλλά δεν έχουν ακόμη θεσπίσει νόμους που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα οξέος.