H Πάτρα είναι μία από τις πόλεις που ζει με την ανάμνηση του περασμένου μεγαλείου της…

Αυτή την άποψη τουλάχιστον αποτυπώνει και αναδεικνύει μία σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «Αμήχανη Βιομηχανία». Στην σειρά υπήρχε και από ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ, όπου εξεταζόταν από την δημοσιογραφική έρευνα η κάθε πόλη «βασίλισσα» της βιομηχανίας που τώρα πια ζει με την νοσταλγία της και τις αναμνήσεις της.

Όπως καταλαβαίνει κανείς από το θέμα των ντοκιμαντέρ, η κάμερα και η δημοσιογραφική έρευνα δεν θα μπορούσε να μην κάνει ξεχωριστή αναφορά στην Πάτρα.
Η Πάτρα, όπως αναφέρει το ντοκιμαντέρ της σειράς «Αμήχανη Βιομηχανία» ήταν το πρώην κέντρο του δυτικοευρωπαϊκού εμπορίου, το οποίο άνθισε οικονομικά εκεί,  λόγω της τεράστιας παραγωγής σταφίδας.

Η φόρτωση του εμπορεύματος στα πλοία αποτελούσε μια γιορτή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι. Τα βιομηχανικά καταστήματα που λειτουργούσαν έδιναν ζωή στην πόλη. Η σημαντική γεωγραφική θέση της, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, χάρισε στην Πάτρα και το δώρο της διάδοσης ιδεών. Η εργατική τάξη έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ζωή. Το σοσιαλιστικό κίνημα, ο αστικός και λαϊκός πολιτισμός (πχ ο Καραγκιόζης) άνθισαν στην πόλη».

Ο μηχανολόγος μηχανικός Νίκος Σαραφόπουλος, ο συνταξιούχος γυμναστής Σπύρος Τσικλιτήρας, ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Σωτηρόπουλος, οι συνταξιούχοι Βασίλης Μήλας και Ελένη Κόκλα, η αρχιτέκτονας Βαρβάρα Δεσποινιάδου καθώς και ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης μιλούν στην κάμερα της εκπομπής, ενώ ο Σπύρος Μάλλιος κάνει ειδική αναφορά στην Αχαΐα Κλάους. 


ΠΑΤΡΑ - Αμήχανη Βιομηχανία (αφιέρωμα της ΕΡΤ)