Την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 και ώρα 8.00μμ, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Ι. Μ. Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών η προγραμματισμένη εκδήλωση «Θεομητορικά 2017», με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Πρόκειται για την 1η προεόρτιο εκδήλωση, με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενόψει της απαρχής του Δεκαπενταυγούστου, που υλοποιήθηκε μετά απόφαση του καθηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου π. Συμεών Χατζή και του Αγίου Ηγουμενοσυμβουλίου της, με την έγκριση και την ένθερμη συγκατάθεση του Επισκόπου μας και έγινε παρουσία πολλών πιστών και φιλόμουσων.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο διάκονος της Μονής π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος και στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ηγούμενος  π. Συμεών Χατζής ευχαρίστησε καταρχήν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο για την στήριξη της εκδήλωσης και όλους του ευεργέτες της Μονής, μικρούς και μεγάλους για την βοήθεια που πρόσφεραν στον εξωραϊσμό της, καθώς  η ανακαίνιση του ναού και όλων των εξωτερικών χώρων της έχει αλλάξει κατά πολύ και βελτιώσει την συνολική της εικόνα. Ο καθηγούμενος επίσης ευχαρίστησε τον πρόεδρο, τον χοράρχη και τα μέλη της εριτίμου και πανελληνίως καταξιωμένης χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» για την τιμητική συμμετοχή τους στην αποψινή εκδήλωση και ολοκλήρωσε την συγκινητική του ομιλία με ευχαριστήρια στην Παναγία για την βοήθειά της, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Επισκόπου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας. Ο Σεβασμιώτατος με λόγια απλά εξήγησε την θέση της Παρθένου στην Ορθόδοξη λατρεία, τον ιδιαίτερο σεβασμό των Ελλήνων στο πρόσωπό της, την αξία και την σημασία των τόσων επιθέτων της και την υπέρτατη πρεσβεία της προς τον Υιόν και Θεό μας, αναφέροντας πως  η Παναγία  είναι η μητέρα όλων των ανθρώπων και η ελπίδα και η σωτηρία του γένους των Χριστιανών.                                   


Κατόπιν, ο 33μελής χορός «Θεόδωρος Φωκαεύς» απέδωσε υπέροχα επίκαιρα Θεομητορικά μέλη υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Η μουσική συνοχή του χορού, οι θαυμάσιες τονικές εναλλαγές, η αρμονία μέλους – ισοκρατήματος και η άριστη απόδοση των ύμνων ευχαρίστησε και ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο, που χειροκρότησε θερμά την χορωδία. Την ανάλυση και παρουσίαση των ύμνων ανέλαβε ο πρόεδρος του χορού κ. Γεώργιος Βέργος, που στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε πως «η αποψινή μας τιμητική συμμετοχή στα Θεομητορικά 2017 είναι μια ευκαιρία για όλους μας να υμνήσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο, την μητέρα όλων των ανθρώπων και να τιμήσουμε την παρουσία του Επισκόπου μας, που κοσμεί και ευλογεί την σημερινή συνάντηση. Και για μένα προσωπικά, η αποψινή εκδήλωση είναι μια παραπάνω ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον καθηγούμενο της Ι. Μ. π. Συμεών Χατζή, που επί 40 συναπτά έτη είναι ο πνευματικός μου πατέρας, ο οδηγός της ζωής μου και τα τελευταία 20 χρόνια και όλης της οικογένειάς μου».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ολιγόλεπτου βίντεο με το ιστορικό της μονής και την βράβευση των ευεργετών της. Ευεργετήρια γράμματα του Σεβασμιωτάτου και τιμητικές πλακέτες από τον ηγούμενο της μονής απενεμήθησαν στον επιχειρηματία κ. Νικόλαο Καρακίτσο, τον αρχιτέκτονα κ. Παναγιώτη Χελά, την πολιτικό μηχανικό κ. Βασιλική Φαρμάκη και τον διδάσκαλο και συγγραφέα κ. Ελευθέριο Μαρινέλλη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας, ο πρώην βουλευτής κ. Αθ. Νταβλούρος, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της πόλης, πολλοί ιερείς και γνωστοί ιεροψάλτες της πόλης μας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

  1. «Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας» – Απολυτίκιον της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Ήχος Α΄

  2. Δοξολογία Μ. Μισαηλίδου, διασκευασθείσα υπό του Πρωτοψάλτου Αθανασίου Πέττα –  Ήχος Πλ. Δ΄

  3. «Αι αγγελικαί προπορεύεσθε δυνάμεις» - Προσόμοια – Προεόρτια της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – ποίημα Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Διονυσίου, διορθωθέντα υπό μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου.

  4. «Ακατάληπτον εστίν το τελούμενο εν σοι» - στίχοι Θ΄ Ωδής της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου – Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου -  Ήχος Γ΄

  5. «Λόγον αγαθόν, αλληλούϊα» - Θεομητορικός Πολυέλεος – Μέλος Γεωργίου Ρυσίου -  Ήχος Δ΄

  6. «Άλλαλα τα χείλη» - Μεγαλυνάριον της μικράς παρακλήσεως – Μέλος στιχηραρικόν Γεωργίου Τσατσαρώνη – Ήχος Γ΄

  7. «Πάντων προστατεύεις Αγαθή» = Θεομητορικός ύμνος Τριωδίου – Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου -  Ήχος Β΄

  8. «Αι γενεαί αι πάσαι μακαρίζομέν Σε – Νενίκηνται της φύσεως οι όροι» - Ειρμός Θ΄ Ωδής του κανόνος της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Μέλος στιχηραρικόν Πέτρου Λαμπαδαρίου -   Ήχος Α΄

  9. «Άξιον εστίν ως αληθώς» - Θεομητορικός ύμνος της Αγίας Αναφοράς – Μέλος Αρχαίον Γρηγορίου Πρωτοψάλτου -  Ήχος Β΄

  10. Απολυτίκιον Παναγίας Γηροκομητίσσης.


ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

π. Βασίλειος Πατσός, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Διαμαντόπουλος Νικόλαος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Κωστόπουλος Ιωάννης, Λάγιος Παναγιώτης, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης, Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μασσαράς Δημήτριος, Παναγιωτάκης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταματόπουλος Δημήτριος, Φουντάς Δημήτριος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.