Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα τα οποία θα επιτρέπουν στους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ να ανακτήσουν τις μνήμες που μέχρι πρότινος θεωρούσαν χαμένες.

Η απώλεια μνήμης στους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, προκαλείται από την συσσώρευση τοξικής πλάκας στους νευρώνες του εγκεφάλου, η οποία εν τέλει τα καταστρέφει. Θεωρείται ότι αυτή η ουσία, που δημιουργείται από μια πρωτεϊνη, που λέγεται αμυλοειδής βήτα, διαγράφει εντελώς τις μνήμες.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι είναι πιθανό να ανακτήσουμε μερικές από αυτές τις μνήμες καθώς δεν έχουν σβηστεί εξ ολοκλήρου, αλλά είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες.

Έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια που έγινε σε ποντίκια με παρόμοια πάθηση έδειξε ότι, όταν διεγέρθηκαν τα σωστά νεύρα, τα ποντίκια μπόρεσαν να ανακαλέσουν τη μυρωδιά του λεμονιού που είχαν «ξεχάσει».

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μνήμη υπάρχει αλλά ότι είναι δύσκολο να ανακτηθεί ανέφερε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hippocampus.