Τη διαδικασία επαναλειτουργίας του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών έθεσε σε κίνηση στη Βουλή ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Το αίτημα επαναλειτουργίας τίθεται πλέον σε βάση συζήτησης ύστερα από πρόταση αξιοποίησης που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την προσωπική δέσμευση που ανέλαβε απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτριος Βίτσας.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 συζητήθηκε η πρόταση αξιοποίησης, ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει το 409 ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, διότι «στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων απαντώνται μεγάλοι και μικρότεροι στρατιωτικοί σχηματισμοί και μονάδες τόσο επιχειρησιακές όσο και εκπαιδευτικές και διοικητικής υποστήριξης, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και επίσης λειτουργούν πολυπρόσωπες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος, στις οποίες υπηρετεί πολύ μεγάλος αριθμός προσωπικού, κατοικεί πολλαπλάσιος αριθμός μελών των οικογενειών αυτών, καθώς και μεγάλος αριθμός απόστρατων, ενώ παράλληλα αρκετά συχνά, στα πλαίσια επισκέψεων ή διακρατικών ασκήσεων, φιλοξενούνται πολεμικά πλοία στον λιμένα Πατρών με τα πληρώματά τους».

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Αχαιός βουλευτής επεσήμανε την επικινδυνότητα των επαγγελμάτων και την ανάγκη τακτικής ιατρικής παρακολούθησης μεγάλου μέρους αυτών, λόγω του επικίνδυνου και ανθυγιεινού περιβάλλοντος στο οποίο εκτίθενται στο πλαίσιο άσκησης των επιχειρησιακών καθηκόντων τους, τονίζοντας ότι η εν λόγω πρόταση αφενός θα βοηθούσε την περιοχή και αφετέρου θα αποσυμφορούσε τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Βίτσα να δεσμεύεται ότι οι ενέργειες που ξεκίνησαν με το ΓΕΕΘΑ για το 409 μετά την ερώτηση - πρόταση του Ανδρέα Κατσανιώτη, θα συνεχιστούν με «μία σχέση συζήτησης» με το βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό τόσο για την Αχαΐα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.