Τo «Windows 10 Fall Creators Update», όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του, θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει μία σειρά από νέα χαρακτηριστικά και εφαρμογές (σ.σ. timeline, Microsoft graph, iTunes, Cloud Clipboard κ.α.).  

Πέρα από τις προσθήκες, η νέα αναβάθμιση θα έχει και μία βασική απώλεια καθώς αναμένεται να μην περιέχει πια το «Microsoft Paint», το ιστορικό πρόγραμμα γραφικής ζωγραφικής που περιλαμβάνεται σε όλες τις τυπικές εκδόσεις των Windows.  

Η «ζωγραφική» εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την παρθενική έκδοση των Windows 1.0 το μακρινό 1985 και σύντομα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού πυρήνα προγραμμάτων του λειτουργικού προγράμματος της Microsoft.  

Mε την κυκλοφορία του πρώτου «Windows 10 Creators Update» τον περασμένο Απρίλιο, η Microsoft λάνσαρε το νέο πρόγραμμα «Paint 3D», το οποίο βρίσκεται δίπλα-δίπλα με το δισδιάστατο πρόγραμμα ζωγραφικής. Εντούτοις δεν πρόκειται απλώς για κάποια αναβάθμιση του κλασικού προγράμματος, ούτε και συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.  

Η Microsoft ανακοίνωσε πως μαζί με τα «Outlook Express», «Reader» και «Reading list», το «Microsoft Paint» έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των υπό ανάπτυξη προγραμμάτων και είναι «πιθανό να αφαιρεθεί οριστικά σε μελλοντικές εκδόσεις», κάτι που επί της ουσίας σημαίνει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απλώς θέμα χρόνου.  

Το πότε ακριβώς θα αφαιρεθεί επισήμως το «Microsoft Paint» από τα Windows δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του «Windows 10 Fall Creators Update».