Στην εγκατάσταση 15 φορητών σεισμογράφων προχωράνε τα τεχνικά συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η καταγραφή κάθε σεισμικής δραστηριότητας την περιοχή του Αιγίου όπου υπάρχει έξαρση το τελευταίο διάστημα με αλλεπάλληλες δονήσεις, γεγονός που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με το zougla  η τοποθέτηση 15 σεισμογράφων με δορυφορική σύνδεση έχει σαν στόχο την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (real time) της σεισμικής δραστηριότητας. 

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει το θέμα της ενεργοποίησης ενός ρήγματος που βρίσκεται δίπλα από το ρήγμα της αρχαίας Ελίκης, της πόλης δηλαδή που σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 373 βυθίστηκε στην θάλασσα μετά από σεισμό που άγγιξε τα 9 ρίχτερ!

Να σημειωθεί ότι το  επιστημονικό δίκτυο συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ υπεύθυνος του δικτύου σεισμογράφων είναι ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.