Ψυχραιμία υπάρχει σε γενικές γραμμές από τους τουρίστες και τους ντόπιους στην Κω, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων.

Το patrasevents.gr μίλησε με τον Πατρινό σεφ και αρχιμάγειρα Γιώργο Παλαιολόγου που εργάζεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κω, στα Καρδάμηλα, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει και τις στιγμές του σεισμού.

«Ήμασταν έτοιμοι να πέσουμε για ύπνο, όταν ξαφνικά ακούστηκε μία μεγάλη βοή και ένα φοβερό ταρακουνητό, με την γη να τρέμει. Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος έξω από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, ψάχνοντας να δει τι γίνεται, προσπαθώντας να βρει μέρος για να είναι ασφαλής. Κανείς από τον σεισμό και μετά δεν έμεινε σπίτι του, οι περισσότεροι κοιμήθηκαν έξω έως το ξημέρωμα».

Οι μεγάλες όμως ζημιές, όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Παλαιολόγου, έγιναν μέσα στην πόλη της Κω και όχι στα Καρδάμηλα.

«Εδώ δεν υπάρχουν και τόσο μεγάλες ζημιές. Δεν έχουν καταρρεύσει κτίρια, όπως έγινε στην πόλη. Μόνο ένας άνδρας τραυματίστηκε και έσπασε τα πόδια του, όταν κατά την διάρκεια του σεισμού δεν κράτησε την ψυχραιμία του και έπεσε από τον πρώτο όροφο για να γλιτώσει. Γενικότερα, πάντως, οι κάτοικοι του νησιού το έχουν πάρει ψύχραιμα και προσπαθούν να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Πιο ανήσυχοι είναι οι τουρίστες που υπάρχουν στο νησί, με τους ντόπιους να προσπαθούν να τους ηρεμήσουν. Δεν υπάρχει ανησυχία και για τους εργαζόμενους που εργάζονται στα ξενοδοχεία. Άλλωστε, δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι. Αυτό που ευχόμαστε είναι να μην γίνει νέος μεγαλύτερος σεισμός, όπως ακούστηκε σε μορφή φημολογίας».

Το σημαντικό που βοήθησε στο να μην υπάρχει υλική καταστροφή είναι ότι στην Κω δεν υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες. «Τα περισσότερα σπίτια είναι μονοκατοικίες ή διώροφα» τονίζει ο Γιώργος Παλαιολόγου. «Το νησί αυτή τη στιγμή βουλιάζει από τον κόσμο. Έχει γεμίσει από τουρίστες Γάλλους, Ιταλούς, Ρώσους, Γερμανούς, Ισραηλίτες και Πολωνούς. Διανύει σίγουρα το καλύτερο καλοκαίρι της τελευταίας δεκαπενταετίας του και το λέω αυτό γιατί εργάζομαι χρόνια εδώ. Εύχομαι ο σεισμός να μην δημιουργήσει τόσο μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και η Κως να επανέλθει γρήγορα στους κανονικούς της ρυθμούς».