Καταστροφή και απελπισμένους παραγωγούς άφησε πίσω της η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, δίνοντας χαριστική βολή στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας.

Πρώτη ημέρα παράδοσης βιομηχανικής ντομάτας στις βιομηχανίες του νομού η χθεσινή και αντί για τρακτέρ στους δρόμους η εικόνα που έβλεπε κάποιος ήταν τοματοπαραγωγούς σε απόγνωση να κοιτάζουν τα πλημμυρισμένα τους χωράφια, αντικρίζοντας μόνο καταστροφή και χαμένο βιος.

«Η καταιγίδα της συμφοράς» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, αφού η νεροποντή σκόρπισε τον όλεθρο.

Θα μάζευαν χθες το πρωί

Όπως αναφέρει το patrisnews, οι περισσότεροι παραγωγοί με πρώιμη βιομηχανική ντομάτα θα ξεκινούσαν χθες την συγκομιδή και παράδοση στα εργοστάσια. Ωστόσο, οι καλλιέργειες πλημμύρισαν και βούλιαξαν στο νερό και τη λάσπη. Καλλιέργειες εκατοντάδων στρεμμάτων ‘κολυμπούν’ μέσα στο νερό από προχθές το βράδυ και εάν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος καλλιέργειας για ένα μόνο στρέμμα ξεπερνά τα 600 ευρώ, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Όπως λένε οι παραγωγοί, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν μπορούν να μπουν μέσα στα χωράφια τους για να ξεκινήσουν την συγκομιδή και όλα δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι τομάτες θα σαπίσουν, που σημαίνει ότι σε πολλές καλλιέργειες η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Εάν δε επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, τότε η καταστροφή είναι ‘εξασφαλισμένη’.

Γιατί μπορεί οι όψιμες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας να είχαν επιβαρυνθεί σε ένα βαθμό από τον καύσωνα, ωστόσο υπήρχαν ελπίδες για διάσωση του προϊόντος. Η νεροποντή όμως προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και στις πρώιμες και στις όψιμες τομάτας, με ορατό τον κίνδυνο εκτός από τον καρπό να καταστραφεί και το φυτό, που σημαίνει μηδενική παραγωγή.

Και αυτό, συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ίδια περιοχή, αφού και πέρυσι γύρω στις 26 Ιουνίου είχαν καταγραφεί πλημμυρικά φαινόμενα και οι παραγωγοί περιμένουν ακόμη μέρος της αποζημίωσης για τις περσινές ζημιές.

Να αποζημιωθούν

Πλέον, καλούν τον ΕΛΓΑ και την πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημά τους, να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις και να δοθούν αποζημιώσεις για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να ‘αποχαιρετήσουν’ οριστικά την καλλιέργεια, αφού θα τους πνίξουν οι οφειλές.

Εκτός από την περιοχή των Λεχαινών μεγάλες είναι οι ζημιές τομάτας και στην περιοχή του Καπελέτου, αλλά και στην Κάτω Αχαΐα, ενώ όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής Δημάρχου Σάκης Μάλλιαρης, μεγάλες είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες πεπονιού αλλά και στα όψιμα καρπούζια.

Επίσης, μεγάλο το πλήγμα και στην αγροτική οδοποιία αλλά και στα γεφύρια της περιοχής, τα οποία χρειάζονται επισκευές.