Με λουκέτο απειλούνται τα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της χώρας μετά την απαγόρευση διέλευσης των φορτηγών, απόφαση που ισχύει ήδη εδώ και ένα χρόνο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη ζητά την άρση της απαγορεύσης διέλευση από το παράπλευο οδικό δίκτυο όλων των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης άνω των 3,5 τόνων σημειώνοντας ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του παράπλευρου οδικού δικτύου, όπως τα Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και οδηγούνται στο κλείσιμο.

Οπως αναφέρεται, η επένδυση για την ίδρυση και λειτουργία ενός Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, κυμαίνεται κατά μ.ο από 300.000 – 500.000 ευρώ, αναλόγως του μεγέθους των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία του οικοπέδου.

Το  βασικό κριτήριο και ίσως μοναδικό, για την απόφαση επένδυσης για την ίδρυση και την λειτουργία Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, είναι το πλήθος και η συχνότητα των διερχόμενων οχημάτων από τον επιλεχθέντα για την επένδυση ίδρυσης Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας συγκεκριμένο οδικό άξονα και οι προοπτικές σε βάθος χρόνου της αύξησης των διελεύσεων.

Επιπλέον η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η  απαγόρευση διέλευσης από το παράπλευρο οδικό δίκτυο, όπως ενδεικτικά Π.Ε.Ο Αθηνών –Κορίνθου, Ελευσίνας-Θήβας, Καβάλας-Ξάνθης κ.λπ., όλων των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης άνω των 3,5 τόνων, που πριν από ένα χρόνο εξυπηρετούσαν τις μεταφορικές ανάγκες της χώρας, εξασφαλίζοντας τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό τους, από τα ιδρυθέντα και λειτουργούντα επί σειρά ετών Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, καθώς και των υπόλοιπων παρεχόμενων υπηρεσιών τους, δεν συνάδει με το άρθρο 106 παραγρ. 2 του Συντάγματος.

Με την επιστολή της ζητά την άμεση άρση των απαγορεύσεων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο και κλείσιμο, όλων των Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στα συγκεκριμένα.