Από το πάλαι ποτέ Λεπάντο, όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί, στη Ναύπακτο της σημερινής εποχής η μικρή κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί αξιοζήλευτο πόλο έλξης και αυτό χάρη στο μοναδικό κράμα ιστορικότητας και μοντερνισμού που ενυπάρχει αρμονικά και δημιουργικά από άκρη σ' άκρη της, χωρίς το μεν να επηρεάζει το δε.

Όλα τα κομμάτια του παζλ ενός χαρισματικού τόπου, είναι διαθέσιμα.

Δέκα από αυτά θα παρουσιαστούν με την βοήθεια του npress παρακάτω, εγείροντας την περιέργεια προς ανακάλυψη των υπολοίπων.

1. Ξεκινώντας από την ιστορία, όπου, ως γνωστόν, χάρη στο παρελθόν βρισκόμαστε στο παρόν και χτίζουμε το μέλλον, στη Ναύπακτο θα συναντήσει κανείς ένα από τα ωραιότερα κάστρα στην Ευρώπη και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

2. Επειδή, κακά τα ψέματα, ο τρόπος πρόσβασης παίζει πάντα ρόλο στην επιλογή, η Ναύπακτος δεν θα απασχολήσει καθόλου τον ταξιδιώτη διότι πλέον απέχει μόλις δυο ώρες και κάτι από την Αθήνα και άλλες τόσες από ηπειρωτικές πόλεις όπως τα Ιωάννινα. Αν, λοιπόν, είστε τύποι της τελευταίας στιγμής, ενδείκνυται!

3. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε «βουνό ή θάλασσα»; Στην μικρή μας Ναύπακτο λοιπόν, αυτό το δίλημμα καταρρίπτεται διότι τα συνδυάζει και τα δύο. Τι καλύτερο εξάλλου από το να χαλαρώνεις στη θάλασσα έχοντας θέα στο βουνό;


4. Στο μεγαλύτερο μέρος της μπορείς να την περπατήσεις με τα πόδια, ενώ οι δυο παραλίες (το Γρίμποβο και ή Ψανή) που βρίσκονται στις δυο άκρες του λιμανιού απέχουν μόλις πέντε λεπτά περπατώντας από το κέντρο της.

5. Παραπονεμένοι δεν θα μείνουν ούτε οι λάτρεις του ορεινού τοπίου, καθώς τα γνωστά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η θέα του ατελείωτου πράσινου θα ανταμείψει και το πιο απαιτητικό βλέμμα.

6. Ιδανικό περιβάλλον για οικογενειακές στιγμές χαλάρωσης και αποφόρτισης από την ρουτίνα της καθημερινότητας, όπου οι γονείς ξέγνοιαστοι θα μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους αφού οι παραλιακοί δρόμοι είναι κλειστοί από τα αυτοκίνητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

7. Από την άλλη, για όσους προτιμούν τα θαλάσσια αθλήματα, η Ναύπακτος διαθέτει ένα από τα καλύτερα spot για kitesurf στην προέκταση της κεντρικής παραλίας του Γριμπόβου, στις εκβολές ενός ποταμού. Μαθήματα kitesurf και sup οργανώνονται για όσους θέλουν να μυηθούν σε νέες εμπειρίες.

8. Η νυχτερινή ζωή της Ναυπάκτου δεν αφορά ένα συγκεκριμένο μπαρ, αλλά ολόκληρο τον τόπο. Ο δρόμος και η πλατεία του λιμανιού κατακλύζεται από κόσμο γι' αυτό μην παραλείψετε να καθίσετε στο «μεντένι» απολαμβάνοντας ένα κοκτέιλ κοιτώντας τον Κορινθιακό. Σε ένδειξη φιλοξενίας, όσα ποτά καταναλώσετε αλλά τόσα θα σας προσφέρουν στα τοπικά μπαράκια!


9. Φορέστε τα αθλητικά παπούτσια σας για να εξερευνήσετε και να περπατήσετε στις γραφικές ανηφοριές όπως στο Ρολόι, στον Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο.

10. Γιατί στη Ναύπακτο κάθε εποχή του χρόνου είναι ξεχωριστή για να την επισκεφθεί κάποιος. Από την ιστορική Ναυμαχία τον Οκτώβρη όπου μνήμες πολιορκίας αναβιώνουν, μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή με το κατανυκτικό σκηνικό και φυσικά το καλοκαίρι με τη μόνιμη αίσθηση ξεγνοιασιάς που υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα.